Foto: Jan Willem van Vliet BoerenlevenAchtergrond

‘Mijn Kramer mag niet in de regen’

Vader was streng, stunten met de trekker zat er niet in.

“Mijn vader kocht de Kramer 612 voor zijn akkerbouw- en loonbedrijf en ik koester deze 11 pK trekker. Bij regen blijft hij hoe dan ook binnen. Na zoveel jaar trouwe dienst heeft hij dat wel verdiend.”

  • Foto: Jan Willem van Vliet

    Foto: Jan Willem van Vliet

  • Onderhoudsmonteur Hendrik Hartman (63) uit Zuidbroek (Gr) kent deze Kramer 612 al zijn hele leven. Hij was de enige die hem uit de erfenis van zijn vader wilde hebben en heeft hem nadien grondig gerenoveerd.

    Onderhoudsmonteur Hendrik Hartman (63) uit Zuidbroek (Gr) kent deze Kramer 612 al zijn hele leven. Hij was de enige die hem uit de erfenis van zijn vader wilde hebben en heeft hem nadien grondig gerenoveerd.

Unieke trekker

“Voor hij in deze staat was heb ik er uren aan gewerkt. Hij stond bij mijn vader tientallen jaren voor een puinbreker. Alle stof was in de motor, eigenlijk door de gehele trekker getrokken. Hij was dan ook motorisch vrij ver heen. Ik ben er nagenoeg op handen en voeten doorheen geweest. Alle onderdelen zijn schoongemaakt en vervangen als het nodig was en de losse onderdelen zijn gestraald en gespoten. Na het in elkaar zetten is de gehele trekker voorzien van de laatste laklaag. Voor zover ik weet zijn er maar 5 andere Kramer trekkers in de running in Nederland, allemaal van een ander type als deze. Ik weet alleen van een haast identieke uit Denemarken.”

Originele banden

“Vanaf mijn vijfde rijd ik er al op. Ten minste, als je het eerste sturen ook echt rijden kunt noemen. Ik moest in de rij blijven terwijl de rest aan het rooien was. Stunten of stomme dingen deden we later als puber trouwens nooit met onze trekkers, daar was mijn vader iets te streng voor. Ik weet niet precies of mijn vader de trekker nieuw heeft gekocht of tweedehands maar het originele boekje heb ik er wel bij. Net als de originele banden, die zitten er nog onder. Ze hebben weinig te lijden gehad. Zoveel reed mijn vader niet met de Kramer. Ook ik rijd er niet zoveel mee. 1 à 2 keer per jaar hooi naar huis rijden en af en toe even voor de weidesleep. Gekker maak ik het niet.”

Dit artikel is te lezen in Boerderij 8 van dinsdag 20 november en is onderdeel van de rubriek Trekker uit mijn jeugd

Beheer
WP Admin