Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Middelen testen om kwaliteit graszaad te behouden

De gezamenlijke graszaadbedrijven is er alles aan gelegen om in Nederland een hoge kwaliteit graszaad te kunnen blijven telen. Door het wegvallen van middelen wordt gezocht naar alternatieven.

 • In verschillende graszaadpercelen liggen uiteenlopende proeven met bestaande en nieuwe middelen om de werking uit te testen. Enkele van deze percelen liggen in Zeeland waarbij de meest uitgebreide is te vinden bij proefbedrijf AIKC Rusthoeve te Colijnsplaat. Specialisten van graszaadbedrijven beoordelen hier een proef. - Foto's: Anton Dingemanse

  In verschillende graszaadpercelen liggen uiteenlopende proeven met bestaande en nieuwe middelen om de werking uit te testen. Enkele van deze percelen liggen in Zeeland waarbij de meest uitgebreide is te vinden bij proefbedrijf AIKC Rusthoeve te Colijnsplaat. Specialisten van graszaadbedrijven beoordelen hier een proef. – Foto’s: Anton Dingemanse

 • Een belangrijk item is groeiregulatie. Hiervan worden bij de Rusthoeve ettelijke middelen getest in Engels raaigras. Moddus voert de boventoon. Links Modus en Puma en rechts alleen Moddus en een extra N-gift.

  Een belangrijk item is groeiregulatie. Hiervan worden bij de Rusthoeve ettelijke middelen getest in Engels raaigras. Moddus voert de boventoon. Links Modus en Puma en rechts alleen Moddus en een extra N-gift.

 • Bij ziekten ligt de nadruk op het voorkomen van zwarte roest. De druk neemt met de jaren alleen maar toe terwijl beschikbare middelen geen toelating meer krijgen. Nieuwe middelen en middelen toegelaten in granen worden daarom getest. Het toegepaste middel op dit veldje maakt een geringe kans van bruikbaarheid. Het kan wellicht zwarte roest voorkomen maar het veroorzaakt brand aan het blad.

  Bij ziekten ligt de nadruk op het voorkomen van zwarte roest. De druk neemt met de jaren alleen maar toe terwijl beschikbare middelen geen toelating meer krijgen. Nieuwe middelen en middelen toegelaten in granen worden daarom getest. Het toegepaste middel op dit veldje maakt een geringe kans van bruikbaarheid. Het kan wellicht zwarte roest voorkomen maar het veroorzaakt brand aan het blad.

 • Op een ander veldje wordt een begin van de aantasting geconstateerd.

  Op een ander veldje wordt een begin van de aantasting geconstateerd.

 • Bij Kerkwerve liggen ook zwarte roest proeven. Beoordeling en overleg zijn de ankers om tot een strategie te komen voor volgende stappen.

  Bij Kerkwerve liggen ook zwarte roest proeven. Beoordeling en overleg zijn de ankers om tot een strategie te komen voor volgende stappen.

 • Hoewel het nog aan de vroege kant is voor een goede beoordeling van zwarte roest aantasting worden de veldjes individueel nauwlettend bestudeerd.

  Hoewel het nog aan de vroege kant is voor een goede beoordeling van zwarte roest aantasting worden de veldjes individueel nauwlettend bestudeerd.

 • Ook hier wordt het begin van de aantasting al geconstateerd.

  Ook hier wordt het begin van de aantasting al geconstateerd.

 • Naast de groeiregulatie en zwarte roest proeven ligt er bij de Rusthoeve nog een proef bestrijding van graanopslag in Engels raai en Rietzwenk.

  Naast de groeiregulatie en zwarte roest proeven ligt er bij de Rusthoeve nog een proef bestrijding van graanopslag in Engels raai en Rietzwenk.

 • Links voor het bord zijn enkele tarwearen te zien. De werkelijke proef ligt achter het bord zodat het onbehandelde deel voor het bord nu een indicatie geeft van de werking van het toegepaste middel.

  Links voor het bord zijn enkele tarwearen te zien. De werkelijke proef ligt achter het bord zodat het onbehandelde deel voor het bord nu een indicatie geeft van de werking van het toegepaste middel.

Beheer
WP Admin