Door het niet ploegen van grasland en kruiden in het land te zaaien, heeft meer koolstofopslag in de bodem plaats. - Foto: Jan Willem van Vliet RundveeNieuws

Melkveehouders verdubbelen koolstofopslag in bodem door niet te ploegen

Melkveehouders uit het Beter voor Koe, Natuur & Boer-programma, ruim 20.000 hectare grasland, verdubbelen hun koolstofopslag ten opzichte van de gemiddelde landelijke waarden die hierover beschikbaar zijn.

Dat blijkt volgens supermarktketen Albert Heijn uit onderzoek door onderzoeksbureau Aequator.

Albert Heijn heeft langdurige samenwerkingen met meer dan 1.100 boeren en telers in de versketen binnen de Beter voor Natuur & Boer-programma’s. In deze programma’s zijn langlopende afspraken over klimaat, duurzaamheid, dierenwelzijn en een gezond verdienvermogen gemaakt.

Samen met zuivelverwerker Royal A-ware en Deltamilk werken alle 450 melkveehouders uit het Beter voor Koe, Natuur & Boer-programma mee aan het verminderen van uitstoot van broeikasgassen.

Bij ruim 230 melkveehouders zijn meer dan 1.650 bodemmonsters op zand- en kleigronden genomen om het bodemkoolstofgehalte inzichtelijk te maken. Het gaat om een grootschalig praktijkonderzoek over meerdere jaren. Niet alleen de grond van 0-30 centimeter diepte is geanalyseerd, maar ook de grond van 30 tot 60 cm diepte.

Ruim twee keer meer koolstofopslag in kleigronden

De resultaten van het onderzoek laten zien dat er ruim twee keer meer koolstofopslag is in de kleigronden dan de gemiddelde landelijke waarden die hierover beschikbaar zijn. Door het niet ploegen van grasland en kruiden in het land te zaaien, wordt er meer koolstof in de bodem opgeslagen. Dit draagt volgens AH bij aan een gesloten CO2-kringloop.

Lees ook: Koolstofboer is een voorloper met rekenmachine in de hand

Over drie jaar worden er weer metingen uitgevoerd op dezelfde percelen om exact in kaart te brengen hoeveel extra koolstof er dan is vastgelegd.

Albert Heijn heeft de ambitie om 45% minder CO2 uit te stoten in 2030 in de keten ten opzichte van 2018. Een manier om de CO2-footprint te verlagen, is middels koolstofopslag in de bodem.

 
Klikbare Afbeelding Grasdag Banner

Reacties

Beheer
WP Admin