De 175 koeien van melkveehouder Edwin Logtenberg in Heino (Ov.) produceren 9.000 kilo melk met 4,65% vet en 3,70% eiwit. - Foto: Ronald Hissink RundveeFoto

Melkveehouder: ‘Meer plezier in melken met 40-stands buitenmelker’

Edwin (49) en Sharine Logtenberg (44), melkveehouders in Heino (Ov.), namen in november 2020 een 40-stands buitenmelker van DeLaval in gebruik. Dat levert een arbeidsbesparing van 21 uur per week op, waarmee familie Logtenberg haar melkveebedrijf beter kan combineren met haar bedrijf in grondverzet.

De 175 koeien van melkveehouder Edwin Logtenberg in Heino (Ov.) produceren 9.000 kilo melk met 4,65% vet en 3,70% eiwit. - Foto: Ronald Hissink

Een luchtfoto van het melkveebedrijf van familie Logtenberg in Heino (Ov.) met 175 melkkoeien. De nieuwe aanbouw in 2020 ligt centraal, hierin is de 40-stands buitenmelker geïnstalleerd. Daarachter is de stal uit 2000 met links daarvan de oorspronkelijk koeienstal uit 1976. Rechts staat de open frontstal die in 2010 is gebouwd. - Foto's: Ronald Hissink

Aan de voorkant van de stal uit 2000 is een grote aanbouw geplaatst. Dit is niet alleen voor de buitenmelker, maar ook voor een groot strohok voor afkalfkoeien met separatieruimte.

Vervanging van een 2x10 melkstal door een 40 stands caroussel levert een arbeidsbesparing van 21 uur per week op.

Volgens Logtenberg is er nu veel meer rust tijdens het melken. De koeien staan ook rustig te wachten in de wachtruimte.

Het melken verloopt soepel in de carrousel. De koeien lopen zonder lokvoer het platform op en voelen zich op hun gemak. Ze staan tijdens het melken te herkauwen.

Vanwege het grondverzetbedrijf werkt Logtenberg al langer met personeel. Ook voor het melken. Hier melkt vaste medewerker Luuk Rechterschot. Het melken kan door één persoon worden gedaan.

Op het grote interactieve scherm is tijdens het melken de status van elke koe in de draaimelkstal te zien evenals de melkproductie per koe.

In een lichtblauw gekleurde stand is de koe aangesloten en in een groene stand uitgemolken. In een donkerblauw gekleurde stand staat bijvoorbeeld een mastitiskoe waarvan de melk wordt gedumpt.

Het bijzondere is dat de carrousel praat en attenties hardop doorgeeft. “Tijdens het melken hoor je welke koe een lage productie heeft ten opzichte van de verwachte productie”, zegt Logtenberg. “Die kun je dan automatisch separeren.”

De buitenmelker is ook uitgerust met een beweegbare vloer voor de melker, ultralichte melkklauwen, automatisch spraysysteem voor de spenen en goede reinigingsmogelijkheden na elke melking.

Na afloop van het melken kost reiniging dan ook niet veel tijd meer. Met circa 10 minuten is dat klaar.

Reacties

  1. prachtige melkstal maar in 2021 investeren in een melkstal wil eigenlijk zeggen dat je nog zeker 20 jaar in een melkstal melkt tegen die tijd heeft toch wel bijna iedereen een robot en begrijpen ze niet meer als je naar huis moet om de koeien te melken

  2. Dit geeft rust en regelmaat dat zal de andere tak van dit bedrijf wel niet hebben dan is het een mooie combi

Beheer
WP Admin