Vooral de lockdowns in China als gevolg van corona, de economische crisis in Sri Lanka en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne veroorzaken de daling. Dat zegt Miles Hurrell, CEO van Fonterra. - Foto: Fonterra RundveeNieuws

Melkprijsverwachting Fonterra daalt 30 dollarcent

Fonterra heeft zijn melkprijsverwachting naar beneden bijgesteld van $ 9,60 naar $ 9,30 per kilo milksolids (gecombineerd vet en eiwit).

Omgerekend gaat de Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming nu uit van een gemiddelde melkprijs van ruim 42 cent per kilo melk (bij 4,4% vet en 3,2% eiwit). Vooral de lockdowns in China als gevolg van corona, de economische crisis in Sri Lanka en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne veroorzaken de daling. Dat zegt Miles Hurrell, CEO van Fonterra.

Vollemelkpoeder goedkoper

Op de GDT-internetveiling is de gemiddelde prijs voor vollemelkpoeder, dat een belangrijke pijler is van de melkprijs, in de afgelopen edities in totaal met 18% gedaald. In combinatie met de inflatiedruk zorgen de voornoemde gebeurtenissen ervoor dat kopers voorzichtig zijn, aldus de leidsman.

Toch ziet de voorman op lange termijn een positieve ontwikkeling doordat de wereldwijde vraag en aanbod in de rest van 2022 evenwichtig blijft. Hij verwacht dat de melkproductie in de rest van 2022 beperkt zal blijven doordat de hoge voer-, kunstmest- en energiekosten de productie op het noordelijk halfrond blijven beïnvloeden.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin