Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

Melkprijs FrieslandCampina daalt € 4 per 100 kilo melk

FrieslandCampina verlaagt de melkprijs met maar liefst € 4, waarbij de garantieprijs uitkomt op € 56 per 100 kilo melk.

Volgens de zuivelverwerker is de stevige daling van de melkprijs het gevolg van fors gestegen melkaanvoer in Noordwest-Europa in de afgelopen maanden, in combinatie met een afzwakkende marktvraag.

De garantieprijs van FrieslandCampina is gebaseerd op melkprijzen van referentiebedrijven. De verwachting is dat ook zij hun uitbetalingsprijzen verlagen als reactie op de sterke daling van basiszuivelproducten.

Tekst gaat door onder grafiek

Verschil melkprijs ruim € 6,50

De daling in de afgelopen twee maanden bedraagt inmiddels ruim € 6,50 per 100 kilo melk. FrieslandCampina paste de uitbetalingssystematiek per januari 2023 aan en betaalt op basis van 4,45% vet en 3,58% eiwit uit. Inmiddels wordt lactose niet meer gebruikt voor bepaling van de melkprijs.

Tot vorig jaar werd de melkprijs gebaseerd op 4,42% vet, 3,57% eiwit en 4,53% lactose. De door Boerderij berekende basismelkprijs komt uit op € 55,80 per 100 kilo melk, dat ten opzichte van een jaar eerder nog ruim € 11 hoger is. Vanaf februari vorig jaar steeg de melkprijs tot uiteindelijk boven de € 62 in december. Vorige week gaf leidsman Schumacher tijdens een bijeenkomst in Brussel nog aan dat de melkprijzen niet zo hoog blijft als afgelopen jaar, maar dat een krimpende veestapel zorgt meer concurrentie om de melk ontstaat.

Biologische melkprijs daalt ook

De biologische melkprijs is vastgesteld op € 63,25 per 100 kilo melk. Dat is een daling van € 1,50. Ook voor de biologische melkprijs verwacht FrieslandCampina dat referentiebedrijven hun melkprijs naar beneden bijstellen. In de eerste wee maanden komt de gemiddelde prijs uit op € 64 per 100 kilo melk. De genoemde prijzen zijn exclusief btw en de bijdrage van 5 cent aan ZuivelNL is in mindering gebracht.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin