RundveeAchtergrond

Melkkoeien weer veilig terug na drie overnachtingen op logeeradres in Drenthe

Een lang weekend zijn ze weg geweest, de koeien van familie Hofsteenge in Wittewierum.

Vrijdagavond werden ze naar een vrijstaande stal in het Drentse Zeijen gebracht. Terwijl de meeste evacués zaterdag meteen terugkwamen toen het sein veilig was gegeven, wachtte Hofsteenge tot gisteren. Vanmiddag werd het vee weer thuis afgeleverd.

Vrijdagavond hadden ze de knoop doorgehakt om toch weg te gaan. ”Bij een eventuele dijkdoorbraak staat het water al snel zo hoog dat vrachtwagens het gebied niet meer in kunnen”, verklaart Hans Hofsteenge, die samen met zijn ouders 140 koeien melkt. Ze wilden het risico niet nemen dat ze de koeien niet op tijd weg zouden krijgen.

Twee melkveebedrijven aan de overkant van de weg werden overdag al verplicht geëvacueerd. De Hofsteenges zaten niet bij de categorie bedrijven die weg moésten. De keus bleef aan hen zelf, al adviseerden de autoriteiten met klem om het gebied te verlaten. Voor de melkveehouders was het echter geen optie om zonder de koeien weg te gaan.

”Om half negen ’s avonds begonnen we met het laden van de in totaal zeven vrachtwagencombinaties”, vertelt Hans. ”Om half elf gingen de laatste koeien de vrachtwagen in. Het transport is goed verlopen.” Hij is duidelijk tevreden over de manier waarop de koeien naar Drenthe zijn verplaatst. Zaterdagochtend is zijn broer Bart nog met trekker en voerwagen naar het bedrijf in Wittewierum gereden om kuilgras op te halen. Een rit van ongeveer een uur. Daarmee hadden ze voldoende voer om de dag door te komen.

De Hofsteenges vonden het logeeradres via hun eigen netwerk. In 2001 verhuisde de familie hun melkveebedrijf van Assen naar Wittewierum. De band met Drenthe was nog zo sterk dat ze snel een leegstaande stal voor hun koeien wisten te vinden. Jannes Brouwer uit Zeijen stelde zijn lege stal ter beschikking. Hij is anderhalf jaar geleden gestopt met melken.

De melkstal was na enig onderhoud weer bruikbaar. Met zeven man sterk hebben ze de koeien zaterdagochtend in twee uur tijd gemolken. Die extra handen waren wel nodig. ”Soms moesten we met drie man sterk een koe de melkstal in helpen.”

De koeien hebben de evacuatie en terugkeer verder gelaten ondergaan. Om drie uur vrijdagsnachts waren de meeste koeien al tot rust gekomen. Zaterdagmiddag stonden ze rustig te vreten.
Helaas was er zaterdagochtend nog geen melktank, zodat hij gedwongen was de melk in de mestput te laten lopen. Later die dag bracht FrieslandCampina een noodtank van 6.000 liter.

Vandaag is Hofsteenge de hele dag in touw geweest om het vee weer thuis te krijgen. De dieren lieten zich gewillig vervoeren, waarna ze ’gelukkig’ weer in de eigen stal gemolken konden worden. Behalve het verloren gegane melkmaal heeft Hans nog geen idee van de schade.

Beheer
WP Admin