Een RMO van FrieslandCampina lost melk bij de productielocatie in Veghel. - Foto: Bert Jansen RundveeNieuws

Melkaanvoer FrieslandCampina opnieuw afgenomen

De melkaanvoer bij FrieslandCampina is afgelopen jaar met 2,5% afgenomen. Dit is volgens CEO Hein Schumacher deels het effect van leden die gestopt zijn. Ook is opnieuw een aantal leden overgestapt naar andere verwerkers.

Schumacher noemt ook het effect van de snelle kostenstijging op leden-melkveebedrijven begin van het jaar, toen de melkprijs nog niet zo hoog was. Dit zag de zuivelonderneming terug in de melkaanvoer gedurende de eerste helft van het jaar. Vooral in het laatste kwartaal van 2022 en eerste kwartaal van 2023 is de melkproductie weer toegenomen. De aanvoer ligt nu zelf iets boven het niveau van 2022.

6% minder leden-melkveebedrijven

Uit het jaarverslag blijkt dat het aantal leden-melkveebedrijven in Nederland, Duitsland en België afgelopen jaar is gedaald van 10.564 naar 9.927. Dat is een daling van 6%. De melkaanvoer nam af van 9,7 miljard naar 9,5 miljard kilo. Het aantal leden-melkveebedrijven in Nederland wil de onderneming nog niet bekendmaken. Bekend is dat FrieslandCampina de deuren heeft geopend voor nieuwe leden in Nederland, Duitsland en België.

Tekst gaat door onder de foto

Een forse krimp van de melkaanvoer zou beteken dat FrieslandCampina de productielocaties moet aanpassen, dat er werkgelegenheid op de tocht komt te staan en dat minder in Nederland geïnvesteerd zal worden. “Dat is volkomen logisch”, aldus Hein Schumacher. - Foto: Herbert Wiggerman
Een forse krimp van de melkaanvoer zou beteken dat FrieslandCampina de productielocaties moet aanpassen, dat er werkgelegenheid op de tocht komt te staan en dat minder in Nederland geïnvesteerd zal worden. “Dat is volkomen logisch”, aldus Hein Schumacher. - Foto: Herbert Wiggerman

Gevolgen stikstofbeleid voor FrieslandCampina

Schumacher werd tijdens de persconferentie over de jaarcijfers gevraagd naar de eventuele gevolgen voor de onderneming van een significante krimp van het aantal melkveehouders, en dus de melkaanvoer, in Nederland als gevolg van het stikstofbeleid. Daarvoor liggen verschillende scenario’s klaar. Een forse krimp zou beteken dat de zuivelonderneming de productielocaties moet aanpassen, dat er werkgelegenheid op de tocht komt te staan en dat minder in Nederland geïnvesteerd zal worden. “Dat is volkomen logisch”, aldus Schumacher.

De zuivelonderneming ziet duidelijk meer heil in andere methodes om de neerslag van stikstof in natuurgebieden te beperken en hoopt dat het kabinet met deze alternatieven aan de slag gaat. Zo gaf de onderneming eerder al aan te geloven in beschikbare technologie, innovatie en goede landbouwpraktijken om de stikstofuitstoot tegen te gaan.

Meer melk collecteren in andere landen

Schumacher ziet de afnemende melkaanvoer niet als gevaar voor de continuïteit van de onderneming. Minder melk in Nederland zou betekenen dat FrieslandCampina meer melk moet gaan collecteren in productielocaties in andere landen als Pakistan en Indonesië. Dit om aan de toenemende vraag naar melk en zuivelproducten te kunnen blijven voldoen.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin