Foto: Mark Pasveer BoerenlevenAchtergrond

‘Meer automatiseren zodat ik een middag vrij heb’

Opvolger Dirk Goudsblom wil toe naar een optische sorteerder en een elektronische kluitenscheider.

Nu staat hij nog zes dagen per week aardappels te sorteren, maar straks stort Dirk zich weer vol energie op het voorjaarswerk. En intussen denkt hij na over meer automatisering.


Lees verder onder de foto‘s.

Dirk Goudsblom (24) heeft met zijn vader en oom een akkerbouwbedrijf van ruim 170 hectare in 
Sint Maarten (N.-H.). - Foto's: Mark Pasveer

Dirk Goudsblom (24) heeft met zijn vader en oom een akkerbouwbedrijf van ruim 170 hectare in
Sint Maarten (N.-H.). – Foto’s: Mark Pasveer

Dirk Goudsblom (24)

Woonplaats: Sint Maarten (N.-H.).
Opleiding: Aeres mbo in Emmeloord, richting akkerbouw, afgerond.
Bedrijf: Dirk vormt met zijn vader en oom firma Goudsblom met 160 hectare pootaardappelen en 11 hectare radicchio rosso.
Rolverdeling: Het ligt aan het seizoen wie wat doet. In de winter zit Dirks vader op kantoor voor administratieve zaken. Dirk en zijn oom zijn dan aan het aardappels sorteren. In de zomer is Dirk veel aan het planten, zijn oom regelt dan het selecteren en zijn vader doet dan veel spuitwerk.

Als binnenkort het voorjaarswerk weer losbarst, is dat voor Dirk de mooiste tijd van het jaar.

Als binnenkort het voorjaarswerk weer losbarst, is dat voor Dirk de mooiste tijd van het jaar.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik …

“Afgelopen jaren zijn we flink gegroeid in areaal. Buiten staat alles wel goed op de rit maar in de schuur zou ik graag meer automatiseren. Ik denk aan een optische sorteerder en een elektronische kluitenscheider. Wat ik ook aan zou passen, is de koeling. Die is echt aan vervanging toe, soms stopt hij er zelfs even mee. Dit zijn trouwens allemaal zaken die niet hoeven te wachten tot na de overname, we gaan er de komende jaren al mee aan de slag.”

Dirk met een tray radicchio rosso. Ze telen er 11 hectare van.

Dirk met een tray radicchio rosso. Ze telen er 11 hectare van.

Mijn grote voorbeeld is …

“Het zal wel heel standaard zijn, maar ik zeg hier toch: mijn opa, vader en oom. Opa begon hier kaal, er stond nog niks. Mijn vader en oom hebben het bedrijf uiteindelijk doorontwikkeld en uitgebreid en daar ben ik als opvolger natuurlijk heel erg blij mee. Ik leer veel van ze. Waar ik ook veel van geleerd heb, is op een stageplek in de Noordoostpolder. De instelling, de manier waarop naar het bedrijf werd gekeken en het enthousiasme werkten aanstekelijk.”

Momenteel is Dirk zes dagen per week binnen bezig met sorteren van pootaardappelen. 'Het is goed te doen', vindt hij.

Momenteel is Dirk zes dagen per week binnen bezig met sorteren van pootaardappelen. ‘Het is goed te doen’, vindt hij.

Het mooiste werk vind ik …

“Aardappels poten. Na een lange winter is dit het eerste werk dat je weer buiten kunt doen. Het is de start van een nieuw seizoen waarbij het altijd ook weer een beetje spannend is: wat gaat het worden?”

Ik heb een hekel aan …

“Slecht weer, greppels graven en waterschade. Je doet een heel seizoen je best en als dan op het laatst slecht weer roet in het eten gooit, dan baal ik daar wel van, ja.

Kantoorwerk hoort er ook bij al neemt 's winters Dirks vader dat deel voornamelijk voor zijn rekening.

Kantoorwerk hoort er ook bij al neemt ’s winters Dirks vader dat deel voornamelijk voor zijn rekening.

Als ik een miljoen win in de loterij dan …

“Investeer ik dat in automatisering en in het vervangen van de koeling. Voor mezelf? Er ligt een plan klaar om over een paar jaar een nieuw huis te bouwen op het bedrijf. Het is de bedoeling dat ik daar dan ga wonen.”

Over vijf jaar dan …

“Zijn we hopelijk een beetje gegroeid in areaal, ik streef naar 170 à 180 hectare pootgoed. Tegen die tijd is de koeling vervangen en is er meer automatisering, zodat alles wat sneller gaat. Nu ben ik zes dagen per week 9 uur per dag aan het sorteren. We hebben een goede radio en leuke collega’s, het is prima te doen, maar ik zou best eens een zaterdagmiddag vrij willen.”

Voorbereidingen voor de start van het nieuwe teeltseizoen. "Het is altijd een beetje spannend wat het wordt."

Voorbereidingen voor de start van het nieuwe teeltseizoen. “Het is altijd een beetje spannend wat het wordt.”

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin