Foto: Henk Riswick RundveeNieuws

‘Margeverzekering melkveehouderij VS werkt niet’

Het Margin Protection Program (MPP), dat nu voor het tweede jaar loopt in de Verenigde Staten, werkt niet. Boeren betalen meer aan verzekeringspremie dan ze terugkrijgen, terwijl veel melkveehouders toch een te lage marge ontvangen.

Het Margin Protection Program (MPP), dat nu voor het tweede jaar loopt in de Verenigde Staten, werkt niet. Boeren betalen meer aan verzekeringspremie dan ze terugkrijgen, terwijl veel melkveehouders toch een te lage marge ontvangen. Dit zei Jaime Castaneda, vice-voorzitter van USDEC (raad voor zuivelhandel), op een bijeenkomst van de Europese zuivelindustrie in Nice.

Gegarandeerde marge tussen kosten en inkomsten

MPP is opgezet om melkveehouders een gegarandeerde marge tussen kosten en inkomsten te geven. Boeren kunnen kiezen voor een verzekerde marge van $4 (€3,74) tot $8 (€7,48) per 100 pounds (ongeveer 45 kilo). Wie een margeverzekering afsluit op $4 per 100 pounds, betaalt een minimale premie. Wie meer wil, betaalt een progressief hoger tarief. Als de verzekerde marge hoger is dan de maandelijkse door de overheid vastgestelde rekenmarge, dan wordt uitbetaald.

Kans op uitkering niet zo groot

In 2015, het eerste jaar, deed ongeveer 50% van de melkveehouders mee. Kleine producenten konden zich in praktijk betaalbaar verzekeren tot $8, grote tot maximaal $6,50. Het programma was echter zo opgezet dat hogere verzekeringen in de praktijk toch erg kostbaar zijn, aldus Castaneda, en dat de kans op uitkering niet heel hoog was. Gevolg was dat melkveehouders in VS in dat eerste jaar ongeveer $80 miljoen aan premie betaalden, maar slechts een minimale uitkering terugzagen.

In 2016 deden even veel boeren mee, maar met een gemiddeld nog lagere dekking, op basis of net erboven. Gevolg was dat boeren per saldo er weer weinig aan hadden. Ze betaalden in een moeilijk jaar bijna $9 miljoen aan premie en kregen zo’n $12 miljoen terug.