Foto: Ronald Hissink VarkensFoto

Maiskorrels uit België voor Nederlandse ccm

Varkenshouder Martijn Vorkink in Holten (Ov.) heeft 900 ton maiskorrels aangekocht. Bekijk de foto‘s.

Martijn Vorkink (35) houdt in Holten (Ov.) 470 zeugen en 4.200 vleesvarken en voert dit jaar ccm afkomstig van maiskorrels uit België. Vorkink verkocht zijn eigen 50 hectare mais aan rundveehouders in de buurt en kocht maiskorrels aan om ccm in het brijrantsoen in te mengen.

Vorkink is overgeschakeld van eindbeer van Pietrain die met ccm in het rantsoen op 830 gram groei zaten naar Tempo-eindbeer. De eerste cijfers geven aan dat de Tempo vleesvarkens 50 gram harder groeien, maar door een tekort aan ccm heeft de varkenshouder dit jaar vanaf augustus geen ccm meer kunnen voeren. Ook in 2018 hadden was er spraken van een extreem droge zomer waardoor er maar 500 ton ccm per hectare geoogst is.

En vervolgens rijdt de varkenshouders ook zelf de kuil aan met de trekker. De 900 ton ccm wordt verdeeld over 2 sleufsilo s en een gedeelte in de derde sleufsilo. Met deze hoeveelheid ccm kan Vorkink een jaar vooruit. Naast ccm bestaat het rantsoen van de varkens uit tarwe, gerst, soja, grainpro, stoomschillen en voor 8% tot 10% aanvullend voer.

Met de shovel worden de gemalen maiskorrels verspreid over de kuil. Naast dat het prijstechnisch voordelig is doen de varkens het goed op een rantsoen met ccm. Het is een mooi vers product dat de varkens lekker vinden. Alle dieren, behalve de gespeende biggen die op droogvoer zitten, krijgen ongeveer 25% ccm in het rantsoen.

Vorkink voegt aan de ccm 2 liter zuur per ton toe. De hamermolen staat zo dat de ccm al op de juiste plaats in de sleufsilo terechtkomt.

Varkenshouder Martijn Vorkink in Holten heeft 900 ton maiskorrels aangekocht. Door de droogte van afgelopen zomer heeft hij zijn eigen mais, die hij flink heeft beregend, goed kunnen verkopen aan rundveehouders in de omgeving. Deze ruil leverde omgerekend ongeveer 4 ton ccm extra per hectare op.

De hamermolen heeft een capaciteit van 30 ton per uur. Dit is ook mede afhankelijk van de droogte van de maiskorrels.

Alle werkzaamheden die bij het maken van de ccm horen kan Vorkink alleen uitvoeren. De maiskorrels zijn aangekocht via leverancier Veluwe Granen die het uit België heeft gehaald. Duitsland ligt dichterbij, maar ook daar is het extreem droog geweest en is er krapte op de markt. België is verder rijden, maar in België mag je ook 5 ton meer meenemen in de vrachtwagen ten opzichte van Duitsland. Als eerste gooit de varkenshouder met een shovel de maiskorrels in de voorraadbak van de hamermolen.

Vorkink heeft zijn maispercelen 3 keer beregend met 60 mm water en daardoor was de kwaliteit van de mais goed. Met de opbrengst van de snijmais heeft de varkenshouder nu 900 ton maiskorrels kunnen kopen in plaats van een gemiddelde oogst van 700 ton.

De vrachtwagen met 30 ton maiskorrels worden gelost in een sleufsilo. De verkoop van snijmais en de aankoop van maiskorrels is een financiële keuze geweest. Vorkink zit op de grens van de Achterhoek en Twente en heeft een zeer extreme droge zomer achter de rug. Hierdoor was er veel vraag naar snijmais van rundveehouders die een tekort aan ruwvoer hebben.

Normaal gesproken is varkenshouder Martijn Vorkink druk met het combinen van ccm op zijn eigen land. Voor snelheid van de aanvoer van maiskorrels is Vorkink afhankelijk van de snelheid van de vrachtwagens die uit België komen. Een 30-tal vrachtwagens vervoeren de 900 ton maiskorrels naar Holten.

Beheer
WP Admin