Foto: Koos Groenewold BoerenlevenAchtergrond

‘Machtige trekker, met fluitend geluid’

Jan-Willem Buytenhuis leerde trekker rijden op de boerderij van zijn oom. Hij ontwikkelde een voorliefde voor Internationals.

Jan-Willem Buytenhuis (46) woont in Nijkerk (Gld.). Buytenhuis is niet van boerenkomaf. Hij leerde als kleine jongen trekker rijden op het boerenbedrijf van zijn oom. Hij ontwikkelde er een voorliefde voor oldtimers, met in het bijzonder voor International-trekkers. Buytenhuis was kraanmachinist en werkzaam in de groenvoorziening en is op dit moment op zoek naar een nieuwe baan. Buytenhuis is sinds 2005 eigenaar van deze International 824, die uitgerust is met een mooie Opa-pop. - Foto's: Koos Groenewold

Jan-Willem Buytenhuis (46) woont in Nijkerk (Gld.). Buytenhuis is niet van boerenkomaf. Hij leerde als kleine jongen trekker rijden op het boerenbedrijf van zijn oom. Hij ontwikkelde er een voorliefde voor oldtimers, met in het bijzonder voor International-trekkers. Buytenhuis was kraanmachinist en werkzaam in de groenvoorziening en is op dit moment op zoek naar een nieuwe baan. Buytenhuis is sinds 2005 eigenaar van deze International 824, die uitgerust is met een mooie Opa-pop. – Foto’s: Koos Groenewold

“Ik ben een International-man. Dat zit hem vooral in het geluid van dit merk. De International 1455 is voor mij het neusje van de zalm. Maar deze 824 is ook een machtige trekker. Dat fluitende motorgeronk is een typisch kenmerk van deze International. Het precieze bouwjaar van de trekker is mij onbekend. Hij dateert uit de beginjaren zeventig. Ik vind het een bijzondere trekker. Volgens mij zijn er van dit type maar een paar duizend exemplaren gemaakt. Het is een 4-cilinder met 82 pk. Hij loopt 30 kilometer per uur.”


Lees verder onder de foto.

Het is een 4-cilinder met 82 pk. Hij loopt 30 kilometer per uur.

Het is een 4-cilinder met 82 pk. Hij loopt 30 kilometer per uur.

Toertochten

“Ik ben sinds 2005 eigenaar van de trekker. Daarvoor had ik een Hanomag R19. Die heb ik met liefde ingeruild voor deze International 824. Afgezien van een nieuwe accu en een nieuwe startmotor heb ik de afgelopen jaren niet veel aan de trekker gedaan.

De International 824 is een hobbytrekker. Ik gebruik hem een paar keer per jaar, voor toertochten. Ik heb thuis geen opslagruimte voor de trekker. Gelukkig kan ik hem stallen in een mooie en droge loods, bij ons in de buurt.

Ik ben lid van de Toertuffers, een oldtimerclub uit Barneveld en omstreken. Ik ben in de Gelderse Vallei zeker niet de enige met een passie voor oude trekkers. Het leeft hier behoorlijk. Zo heb je bij ons in de omgeving ook nog een 16-kilometerclub. Aan toertochten doen soms wel 200 tot 300 trekkers mee.

Vanwege een pijnlijke rug heb ik de afgelopen jaren helaas een paar toertochten af moeten zeggen. Maar ik pieker er niet over om deze International weg te doen. Dat gaat echt niet zomaar gebeuren.”

‘Machtige trekker, met fluitend geluid’


Beheer
WP Admin