Foto: ANP RundveeNieuws

Maandag derogatietop over fosfaatvermindering

Maandag 14 november komen partijen uit de zuivelketen op een geheime locatie bij elkaar voor de ‘derogatietop zuivelketen’. Dat meldt LTO Nederland.

Kees Romijn, voorzitter van LTO Melkveehouderij, kondigde vorige week een derogatietop aan op een bijeenkomst met melkveehouders en staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken. Op deze top wil hij met de zuivelsector tot een plan komen om de fosfaatproductie in 2017 te verlagen tot onder het fosfaatplafond. Dit is van belang voor behoud van de huidige derogatie en om kans te maken op een nieuwe derogatie op de mestnormen vanaf 2018.

Derogatietop al eerder uitgesteld

De derogatietop zou eerder op vrijdag 11 november worden gehouden, maar dit bleek later niet haalbaar. Op de derogatietop zullen vertegenwoordigers van de melkveehouders (LTO), de zuivelbedrijven, banken en voerbedrijven aanwezig zijn. Wie er precies aan tafel zitten, wil organisator LTO nog niet prijsgeven.

Breedgedragen fosfaatreductieplan opstellen

Staatssecretaris Van Dam heeft de zuivelsector opgeroepen om samen tot een fosfaatreductieplan te komen, nu de fosfaatrechten op last van Brussel in 2017 niet ingevoerd kunnen worden. Hierdoor heeft Van Dam volgens eigen zeggen geen wettelijke middelen om de fosfaatproductie te verlagen.

Het totaalpakket van fosfaatvermindering zal onder meer bestaan uit maatregelen via het voerspoor, een stoppersregeling en een opkoopregeling voor koeien en melkvermindering door de zuivelsector. Via het voerspoor en de stoppersregeling kan naar schatting bijna de helft van de benodigde reductie gerealiseerd worden.

De tijd dringt, volgens LTO. “Het is nu belangrijk dat er oplossingen gaan komen om gezamenlijk weer onder het fosfaatplafond van de Nederlandse melkveehouderij te komen. Alle partijen zijn zich hiervan bewust. Tijdens de derogatietop zullen de partijen met elkaar spreken”, aldus een woordvoerder.

Beheer
WP Admin