Premium
Binnenhalen van de derogatie is “essentieel, onontbeerlijk en randvoorwaardelijk als bouwsteen voor de land- en tuinbouw van de toekomst”, aldus LTO. - Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

LTO: zonder derogatie geen gebiedsplan

Reacties

  1. goed bezig LTO met vd Tak…eindelijk heldere taal is hoognodig,,,blijf voorlopig LTO lid!

  2. Vak wordt gedacht dat de extra ruimte voor dierlijke mest de afbouw van kunstmest kan opvangen. Derogatie is in die redenering daarom een must. Wat men wonderlijkerwijs vaak vergeet is dat dierlijke mest er niet zomaar is, maar tot stand komt met/dankzij kunstmest. Die kunstmest wordt gebruikt voor grasproductie en teelt van krachtvoer. Met afbouw van kunstmest zijn die voeders er in de moderne landbouw veel minder dan nu. Met minder dierlijke mest in omloop is er dan ook geen derogatie meer nodig.
    Linksom of rechtsom zal kringlooplandbouw een belangrijke rol gaan spelen. Kunstmest wordt minder, of dat nou door wetten of door de prijsstijging komt. De maatschappij kan niet aan mineralen (retourstromen uit industrie, bewerkt rioolslib) leveren wat kunstmest nu doet. Dus een verandering in de productiecapaciteit en exportgerichtheid is daarvan een gevolg. Duurder voedsel onontkoombaar.

  3. Van der tak : de nitraatrichtlijn is een instrument om aan de KRW te voldoen .
    We voldoen bij lange na niet aan de KRW .
    Oorzaak : te veel eiwit importen .
    En als je denkt dat de Europese commissie zich door van der tak onder druk laat zetten .
    Of af laat persen terwijl het grootste deel van de EU het zonder derogatie moet doen .
    Maak je naar mijn idee een inschattingsfout .
    En lijd je aan een ver gevorderd stadium van grootheidswaanzin.
    VERTEL DE BOEREN GEWOON DE WAARHEID .
    I.p.v proberen je huid te redden ten koste van de boeren

    1. Prima reactie van LTO, op de meeste gronden geen probleem met nitraat. KRW komt als een duveltje uit de doos. Dieraantallen zijn de laatste decennia enorm gekrompen, mest steeds emissiearmer aangewend etc. En dat alles zou geen effect hebben. Tijd om eens nuchter na te denken en objectief te meten.
      Bepaalde delen/gebieden in Europa hebben ook derogatie. En terecht; meer output vereist ook meer input.
      Zou goed zijn als de milieucommissaris uit Zuid Europa zijn kaarten op tafel legt als het ‘alleen’ om de dieraantallen zou gaan. Daar kunnen we hier niks mee.

    2. de bedrijven die aan de derogatie meedoen voldoen bijna allemaal aan de nitraat richtlijn! Dat zou juist een argument moeten zijn dat derogatie al lang een feit zou moeten zijn!

Beheer
WP Admin