Stikstofminister Christianne van der Wal en landbouwminister Henk Staghouwer zullen de demonstratie van woensdag 22 juni niet bijwonen. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

LNV schrikt van harde lijn LTO

De harde toon van LTO Nederland binnen de actievoerende landbouworganisaties heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit onaangenaam verrast.

LTO Nederland, dat in de afgelopen maanden veel overleg heeft gevoerd met het ministerie, is een van de organisatoren van de demonstratie die woensdag in Stroe wordt gehouden.

De gezamenlijke landbouworganisaties kondigen een ‘politiek en juridisch strijd’, met onder andere ‘een spervuur aan Wob-verzoeken’. “Niets maar dan ook niets blijft aan het oog onttrokken.”

Tegelijk willen de groepen tot een lokale gezamenlijke praktische aanpak komen, zonder het ministerie daarbij te betrekken, maar wel in overleg met provincies.

Intensief overleg

Dat LTO zich met een harde toon afkeert van het ministerie heeft binnen het departement wenkbrauwen doen fronsen, mede vanwege het intensieve overleg dat er in de afgelopen jaren is geweest – niet alleen met LTO maar ook met de versnellingscoalitie, waar LTO deel van uit maakte.

De beide bewindslieden (Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof en Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) zullen woensdag de demonstratie niet bijwonen. Een groot aantal Kamerleden is wel aanwezig, onder wie Tjeerd de Groot (D66), Edgar Mulder (PVV), Derk Boswijk (CDA), Roelof Bisschop (SGP), Joost Eerdmans (Ja21) en Caroline van der Plas (BBB). Voor de laatste drie is in het programma ruimte vrijgemaakt. Boswijk heeft ’s middags andere verplichtingen, die te maken hebben met zijn woordvoerderschap voor defensiezaken. Voor D66’er Tjeerd de Groot is geen plek op het podium.

Minister Van der Wal zal een bijeenkomst met landbouwraden bij de Floriade in Almere woensdag niet bijwonen, vanwege een mogelijke actie van boeren ter plekke.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

Reacties

  1. Er zullen nogal veel lto bestuurders zijn die ook bestuurder zijn bij vion, rabo, agrifirm, cosun enz. Die bedrijven staan ook geen kaalslag toe dus sturen ze hun lto ers boos naar de demonstratie. Lto bestuurders hebben dus veel te verliezen ( bestuursvergoedingen).

  2. Ja, er moest echt iets desastreus op tafel komen om LTO wakker te schudden. Je ziet het, de ministers zijn gewend om LTO te gebruiken om de plannen door te voeren en zijn zelfs verbaasd dat er nu eens echt tegengas komt. Mede reden waarom het moeras zo diep is. Eens kijken of LTO voet bij stuk houdt: van tafel dit plan! Geen lafhartig compromissen!

    1. Helaas ligt er waarschijnlijk al een plan waarin de stikstof reductie is gehalveerd en dit zal dan als grote winst worden gepresenteerd.
      Zo gaat het helaas al jaren .

  3. Tja, er kan een moment komen, dat ook LTO zich niet weer wenst te laten gebruiken door de twee genoemde bestuurders. Het is even afwachten of dit blijvend is.
    Ik zeg maar weer: tot woensdag.

Beheer
WP Admin