LNV moet binnen 6 weken beslissen over 30.000 fosfaatbeschikkingen
Minister Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) moet binnen 6 weken opnieuw reageren op het bezwaar van een veehouder. De melkveehouder wil dat het ministerie alle beschikkingen van fosfaatrechten openbaar maakt. Het ministerie weigert dat tot nu toe. De Raad van State deed woensdag uitspraak, en spoort de minister aan om te voldoen aan een eerdere uitspraak van de Rechtbank Overijssel.
Het ministerie besloot twee jaar geleden om steekproefsgewijs 16 van de 30.000 beschikkingen openbaar te maken, waarbij adresgegevens weggelakt waren. De Rechtbank Overijssel oordeelde eerder dit jaar dat dat niet voldoende is, en dat LNV opnieuw over het verzoek moet besluiten.
De locatiegegevens van bedrijven waar fosfaat wordt geproduceerd zijn milieu-informatie en mogen niet zomaar weggelakt worden. Ook voldoet de overheid niet aan de informatieplicht door maar 16 van de 30.000 documenten openbaar te maken.
Ministerie krijgt 6 weken tijd
Over die zaak loopt nog een hoger beroep. Het ministerie vroeg de Raad van State in eerste instantie om een voorlopige voorziening, zodat het ministerie geen nieuw besluit hoeft te nemen tot het hoger beroep dient. In de motivatie van de hoger beroepszaak heeft Adema echter aangegeven wel een nieuw besluit te gaan nemen. Dat zou echter niet lukken voor 8 augustus, de termijn die door de rechtbank is gesteld en deze week verliep. Half oktober dit jaar denkt het ministerie wel een nieuw besluit te kunnen nemen.
De voorzieningenrechter van de Raad van State maant de minister alsnog ‘met de nodige voortvarendheid aan de rechtbankuitspraak te voldoen’, ondanks dat deze er begrip voor heeft dat het gaat om een grote hoeveelheid documenten. De rechter geeft het ministerie nu 6 weken de tijd, oftewel tot de derde week van september.
Elektronisch raadpleegbaar dossier
De voorzieningenrechter zegt ook dat het hen niet duidelijk is geworden waarom de minister pas 10 weken na de uitspraak toch heeft besloten tot besluitvorming over te gaan. LNV heeft tijdens de zitting gezegd eerst navraag te hebben gedaan bij de ICT-afdeling, om te kijken of het mogelijk is om de 30.000 beschikkingen openbaar te maken via een elektronisch raadpleegbaar dossier. Minister Adema zal zijn nieuwe besluit beter moeten motiveren.
De rechtszaak is aangespannen door melkveehouder Gerard Jagers op Akkerhuis. Hij vindt het oneerlijk dat boeren fosfaatrechten hebben gekregen voor dieren die zij volgens hun vergunning niet mochten houden, en dat andere boeren daarvoor ruimte hebben moeten inleveren. Hij wil daarom de fosfaatrechtenbeschikkingen nietig laten verklaren, en heeft voor die procedure nu eerst verzocht om alle beschikkingen openbaar te maken.
Ja dit is Nederland als je het ergens niet mee eens bent stap je naar de rechter soms krijg je een uitspraak die je past soms niet, laat ik het zo zeggen deze komt niet echt gelegen.
Ach, er zijn maar 400 gemeentes in nederland. Als je er elke week twee doet, ben je na een half jaar klaar.
400:2 per week= 200 wkn:52=3.8 jr.
Dan moet je de p rechten nog aan een vergunning koppelen dat wordt een hele kluif tot oude hinderwetten aan toe of procedures van mensen die al jaren die aantallen hadden en vinden dat dit van rechtswege vergund moet worden.
Veel succes er mee
Klopt en daar komt nog bij dat het pas vergunnings plichtig is als je de dieren binnen op stal zet.
Een controleur van de gemeente zei ooit tegen mij ” je mag hier wel 1000 koeien houden , als je ze maar buiten laat “