Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

Limburg: weinig piekbelasters door kleine natuurgebieden

In Limburg zijn waarschijnlijk weinig boeren die gebruik kunnen maken van de opkoopregeling voor piekbelasters. De verantwoordelijk gedeputeerde noemt het oneerlijk dat boeren in andere provincies, waar de natuurgebieden groter zijn, wel in aanmerking komen.

De precieze voorwaarden voor de regeling worden pas deze zomer bekendgemaakt, maar gedeputeerde Geert Gabriëls spreekt er via zijn woordvoerster nu al zijn zorgen over uit.

Een van de voorwaarden om het hoogste uitkoopbedrag te ontvangen als boer wordt mogelijk de locatie van het bedrijf: boeren die dicht bij een groot en kwetsbaar natuurgebied zitten, zouden om te stoppen 120 procent van de marktwaarde van hun bedrijf krijgen. Boeren die weliswaar ook veel uitstoten maar bij een kleiner natuurgebied zitten, zouden 100 procent krijgen.

Wachten op uitwerking stoppersregelingen

Voor Limburgse boeren pakt dat onvoordelig uit, aldus de woordvoerster. In die provincie liggen vooral veel kleinere van zulke natuurgebieden. “Dan kan dus de situatie ontstaan dat een boer met maar vijftig koeien nabij de Veluwe 120 procent van de marktwaarde krijgt als hij stopt en een boer in Limburg met tweehonderd koeien krijgt 100 procent.” Ook dat laatste bedrag noemt ze overigens “heel mooi”.

In Limburg moet relatief veel stikstofuitstoot worden geminderd, legt ze uit. Een deel van de boeren is al van plan te stoppen, maar er zijn ook boeren die nog niet zo goed weten wat ze gaan doen. Gabriëls’ woordvoerster spreekt van “een soort ongelijkheid” die kan ontstaan. “En dat is toch best raar.”

Landbouworganisatie LTO kan nog niet zeggen of in meer regio’s veel boeren rekening moeten houden met ongunstige regelingen. “Ook wij wachten nog op de uitwerking van de stoppersregelingen”, aldus de belangenclub.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin