PluimveeNieuws

Lichtgroen licht voor eierprijsinformatiesysteem

Wijchen – De informatieavond, woensdag in Wijchen, leverde enkele tientallen aanmeldingen op voor deelname aan iStep, het InformatieSysteem Transparante EierPrijzen, dat vijf legpluimveehouders willen opzetten.

Daarmee schiet het aantal aanmeldingen hard op richting de honderd, het aantal dat de initiatiefnemers minimaal willen hebben om hun plannen door te zetten. Ze verwachten dat bij dat aantal aspirant-deelnemers er  voldoende zullen aanhaken om het prijsinformatiesysteem financieel te kunnen rondzetten. De initiatiefnemers hebben berekend dat iStep met tweehonderd deelnemers en 200 euro contributie per jaar kostendekkend is.

Het beoogde digitale real-time prijsinformatiesysteem is afgekeken van prijsinformatiesystemen die de VTA (Verenigde Telers Akkerbouw) al enkele jaren gebruikt voor diverse akkerbouwproducten, begonnen met het PrijsInformatieSysteem Aardappelen (Pisa) in 1998. Later is ook voor bloembollen zo’n prijsinformatiesysteem opgezet. Deelnemers (bij iStep pluimveehouders) kunnen doorlopend hun transacties inbrengen en continu prijsinformatie opvragen. Door de onafhankelijke markt- en prijsinformatie zijn de deelnemers beter geïnformeerd, wat hen een sterkere onderhandelingspositie met de handel geeft en uiteindelijk tot een beter onderhandelingsresultaat leidt. Zo wijst de ervaring met de prijsinformatiesystemen voor de akkerbouwproducten uit.

Volgende week komen de initiatiefnemers weer bijeen. Als ze dan honderd aanmeldingen hebben gaan ze door met het uitwerken van de plannen, oprichten van een vereniging, opstellen van statuten en de bouw van een digitaal informatiesysteem. In juni of juli wordt dan een oprichtingsvergadering voorzien.