Volgens Europees Commissaris Stella Kyriakides komt er geen kaartje voor een middelenverbod in de EU. – Foto: ANP AlgemeenNieuws

Kyriakides: geen kaartje voor middelenverbod in de EU

Er komt geen indicatief kaartje voor een middelenverbod in de EU met daarop gevoelige landbouwgebieden, waar het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen moet worden verboden. Dat blijkt uit antwoorden van Europees Commissaris Stella Kyriakides op vragen vanuit het Europees Parlement.

De Europarlementariërs Anne Sander (christendemocraten) en Paolo de Castro (sociaaldemocraten) vroegen Kyriakides een kaart te leveren voor een middelenverbod in de EU, met gedetailleerde gegevens over de gevoelige gebieden, waar het gebruik van bestrijdingsmiddelen aan banden moet worden gebracht.

Gevoelige gebieden

Kyriakides heeft vorig jaar een voorstel voor het duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen gedaan. In dat voorstel worden strenge beperkingen opgelegd in zogenoemde gevoelige gebieden.

Lees ook: EU-plannen gewasbescherming laten lidstaten huiveren

De discussie over wat gevoelige gebieden zijn, is nog niet afgerond. Zowel in het Europees Parlement als bij de lidstaten zijn er grote bezwaren tegen de aanvankelijke plannen om alle nitraatgevoelige gebieden aan te wijzen. Daarvan is Kyriakides afgestapt.

Zij heeft inmiddels een non-paper gedeeld met de lidstaten en het Europees Parlement, waarin ze aangeeft op welke manier naar haar idee een mouw gepast kan worden aan de bezwaren die leven tegen de oorspronkelijke plannen.

Lees ook: Onderzoek naar effecten EU-voorstel gebruik gewasbeschermingsmiddelen

Tweeledige aanpak

In plaats van een verbod op alle pesticiden zou er een tweeledige aanpak kunnen komen om het gebruik van bestrijdingsmiddelen met een laag risico in alle kwetsbare gebieden toe te staan. Een breder middelenpakket zou beschikbaar kunnen komen voor de landbouw in kwetsbare gebieden. Maar dan blijft er nog steeds een verbod op de “gevaarlijker producten die in de gangbare landbouw worden gebruikt”.


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin