Premium
Een bord met de CO2-kringloop van een boer. Nederlandse en Vlaamse koolstofboeren spraken dinsdag 30 november met EU-klimaatcommissaris Frans Timmermans. - Foto: Peter Roek AlgemeenOpinie

‘Koolstofboer levert unieke dienst aan samenleving’

Reacties

 1. Ik vraag me af of we ook in deen, ons niet rijk rekenen door uit te gaan van de huidige C vastlegging in de bodem bij de huidige organische productie per hektare bij de huidige bemestijng aan N. De N gift staat onder druk, ik vrees dan ook een dalende opbengst en daarmee zal de vastlegging van C uit CO2 ook afnemen. Ik shrijf C omdat CO2 niet kan worden vast gelgd het is een gas en zal ontsnappen uit de bodem. En de boer hij mag niet meer door ploegen!

 2. Het CO2 gehalte in de lucht is nu net boven het laagste punt van de laatste 650 miljoen jaar. Het laagste punt was met 180 parts per million maar 30 parts per million boven het punt waar de planten het niet meer uit de lucht kunnen halen. We waren 30ppm verwijderd van een dode planeet!! We mogen met zijn allen echt blij zijn dat er in het CO2 gehalte een stijgende lijn zit!

 3. Er bestaan al enige tijd door de Stichting Nationale Koolstofmarkt geborgde nationale koolstofcertificaten die landsbreed beschikbaar zijn via (oorspronkelijk met een subsidie van het rijk van ruim 400.000 euro onder de naam koolstofbank (….) opgericht), uiteenlopend van de vermindering van de koolstofuitstoot in veenweidegebieden (Valuta voor Veen) tot vastlegging van CO2 in hout (bomen/bossen/agroforestry/houtige landschapselementen) en in de bodem onder blijvend grasland; er komen nog steeds nieuwe types koolstofcertificaten bij. Met aantrekkelijke voorwaarden: opbrengst vooralsnog 60-80 euro per vastgelegde ton CO2, waarschijnlijk oplopend naar 100 euro; jaarlijkse vooruitbetaling van 80% voor om te beginnen 12 jaar vast.
  Belangstelling voor meer informatie? Stuur een mailtje naar klimaatmakelaar@agrobosbouw.nl!

 4. Koolstofboer?
  Ik zie stropdassen die interessant doen
  Lto ziet weer een eigen verdienmodel
  Leren, pilot etc
  Kansloos project van zakkenvullers

Beheer
WP Admin