Foto: Koos Groenewold BoerenlevenAchtergrond

Komt een boer bij de dokter …

Lekker weer, zonnetje erbij, het zorgt voor bakken energie en zin om aan de slag te gaan. Hoe zit dat?

Ik weet zeker dat ik niet de enige was die een flinke dot energie kreeg van het onverwachte lenteweer in de laatste week van februari. Boeren en boerinnen die ik sprak, jong en oud, meldden met haast in hun stem dat ze nu even geen tijd voor me hadden. Er werd namelijk gebouwd aan een nieuwe stal of loods, ze waren trekkers aan het schoonspuiten, dingen aan het repareren of rommel aan het opruimen, want het bleek verbazend hoeveel troep een week winterweer had achtergelaten.

Druk met de aanloop naar het voorjaar

Eigenlijk waren ze allemaal ontzettend druk met de aanloop naar het voorjaar, die heerlijke periode waarin je eindelijk weer aan de slag kunt. Een akkerbouwer omschreef die tijd van het jaar eens als de mooiste, omdat dan het hele jaar nog voor je ligt. Hij vond dat nog mooier dan de oogst, waarbij je weliswaar de vruchten plukt van je arbeid, maar tegelijk alweer toewerkt naar die maanden van donkerte en rust. Maanden van potverteren, noemde hij dat. Nee, dan het voorjaar. Zon, frisse lucht, buiten bezig zijn, het doet wat met een mens.

Verleidelijk om de ploeg alvast buiten te zetten

Dat is natuurlijk niet iets van de laatste tijd, het was er altijd al. In oude nummers van Boerderij kom ik adviezen tegen om niet te snel aan de slag te gaan. De grond is vaak nog niet draagkrachtig genoeg en trouwens, het kan nog met gemak gaan vriezen. Maar wat is het in die eerste zonnestralen verleidelijk om de ploeg alvast buiten te zetten, klaar voor de start.

Het gelukshormoon

Ik heb eens opgezocht hoe dat precies zit. Het heeft te maken met de hoeveelheid helder daglicht die op het netvlies in je ogen terechtkomt. Daar zitten cellen die erop reageren en vervolgens seintjes afgeven naar de hypofyse, een piepklein orgaantje diep in de hersenen dat de aanmaak van allerlei hormonen verzorgt. Ook de aanmaak van het hormoon serotonine wordt hier geregeld. In de volksmond heet dit ook wel het gelukshormoon omdat het medeverantwoordelijk is voor je emoties, stemmingen, zelfvertrouwen, slaap en je geheugen.

Serotonine beïnvloedt dit alles in positieve zin. Hoe meer daglicht er op die cellen in je ogen terechtkomt, hoe meer serotonine en hoe energieker en prettiger je je voelt. En omdat bij mooi weer de aanmaak van het slaaphormoon melatonine wordt geremd, kun je onvermoeibaar doorgaan, als een Duracell-konijntje.

Mopje over het voorjaarswerk

In diezelfde Boerderij waarin ik adviezen tegenkom over kalm aan doen, staat ook een mopje over het voorjaarswerk. Er komt een boer bij de dokter. De dokter vraagt: Wat scheelt eraan? De boer zegt: Ik weet het niet, ik voel me zo raar. Dokter vraagt; Wat voor leven leidt u? De boer zegt: Och dokter, ik werk als een paard, heb honger als een wolf, eet als een leeuw en ’s avonds ben ik zo moe als een hond en slaap als een os. De dokter concludeert: Beste man, u heeft geen dokter nodig, maar een veearts.

Beheer
WP Admin