Knolselderij schoon naar afnemer AkkerbouwFoto

Knolselderij schoon naar afnemer

Jan van de Velde start met het afleveren van zo’n 1.000 ton knolselderij voor de industrie.

Voordat de knollen in de vrachtauto worden geladen gaan ze eerst door de schoner. Dat is niet meer dan een ronddraaiende cilinder met spijlen, waarin de knollen zoveel mogelijk worden ontdaan van tarra, grond, wortel- en loofresten.

De levering van knolselderij uit de bewaring komt op gang. Akkerbouwer Jan van de Velde in Noordwelle, op Schouwen-Duiveland in Zeeland, levert een deel van zijn knolselderij. Deze vracht gaat naar groente- en fruitexporteur Liedo in Roosendaal. De knollen zijn bestemd voor industriële verwerking. ( Foto's: Anton Dingemanse

Om de knollen goed schoon te krijgen worden ze in de reinigingscilinder flink door elkaar gehusseld.

Met een shovelbak worden de knollen uit de bewaring gehaald om ze daarna in de stortbak van de schoner te storten.

Aan de buitenkant van de trommel zitten schrapers, die de tarra van de spijlen schrapen.

Op de loopbodem van de vrachtwagen komt een mooie partij knollen in homogene maat. Over een week of 3 zullen alle knollen uitgeleverd zijn. Van de Velde teelde dit jaar 3 rassen op 15 hectare.

De 'rondrit' in de reinigscilinder is nog niet voldoende. Wanneer de knollen uit de reinigingstrommel komen, worden ze gelezen en zo nodig handmatig geschoond. De wortelpruik moet er bijvoorbeeld helemaal af, zodat in de fabriek dun geschild kan worden en er een mooi nettogewicht overblijft.

Alles wat in gebruik en in beweging is, vertoont slijtage. Zo ook hier: een spijl van de trommel was losgeraakt. Een lasapparaat en een kundige hand boden uitkomst. Na een kwartiertje kon het werk weer worden hervat.

Om een stabiele lading te krijgen houdt de chauffeur van de vrachtauto controle op het laden en verzet zo nodig de vrachtwagen.

Beheer
WP Admin