Knolselderij planten met werktuigendrager AkkerbouwFoto

Knolselderij planten met werktuigendrager

Cees Breure plant de eerste week van mei ongeveer een kwart van zijn areaal knolselderij. De grond is net vochtig genoeg om de planten aan te laten slaan.

Loonbedrijf Lokers uit het Brabantse Zevenbergen plant bij knolselderij teler Cees Breure in Zuid-Beijerland (Z.-H.)

Met een verreiker zet Breure de volle pallets met plantjes op het platform van de planter. Op de machine kunnen vier pallets met trays mee.

Breure laat voor deze derde planting 65.000 plantjes per hectare zetten. De computer berekent aan de hand van het gewenste aantal per hectare de afstand in de rij. Ongeacht de eventuele uitval wordt toch het ingestelde aantal geplant. Ook houdt de computer rekening met de overlap bij geren.

Na zo n 10 millimeter regen is het op deze vrij lichte zavelgrond vochtig genoeg om de jonge plantjes aan te laten slaan. De twee eerdere plantingen heeft Breure direct na het planten beregend. Breure teelt op ongeveer 50 hectare knolselderij voor jaarrond levering aan Albert Heijn.

Met smalle kouters wordt het plantspoor getrokken. De plantautomaat zet hier de plantjes in. In het plantspoor wordt meteen het granulaat fysiostart toegediend. Op dit perceel zijn vorig jaar spruiten geteeld. Na de oogst in het najaar is het perceel geploegd en nu kort voor het planten voorbewerkt. Tijdens het planten wordt nog geroterd.

Vervolgens draait de rij lepels een kwart slag en laat de plantjes in het plantmechanisme vallen.

De knolselderijplantjes worden met dubbele lepels om en om uit de tray gepakt. Deze trays hebben rijen van 19 pluggen.

De machine plant 12 rijen tegelijk. Voor de bediening zijn drie mensen nodig: een om de machine te sturen en twee om de planter te vullen. Een medewerker plaatst een tray met plantjes op de geleiders naar het plantmechanisme in de machine.

De werktuigendrager staat rondom op dubbellucht op rijafstand zodat de planten altijd in onbereden grond groeien.

Lokers plant hier met een Ferrari volautomatische plantmachine die wordt getrokken door een tot werktuigdrager gestripte voormalige Agrifac-bietenrooier. Midden onder de machine hangt een rotorkopeg om de grond plantklaar te leggen.

Loonwerker Raymond Lokers controleert of de GPS wel de juiste afstand tussen aansluitrijen aanhoudt.

Beheer
WP Admin