Een keurmeester van de NAK loopt door een perceel pootaardappelen om de kwaliteit te controleren. Pootaardappelen moeten verplicht worden gekeurd door de NAK, zowel tijdens het groeiseizoen als na de oogst. - Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Kamer vraagt naadje van de kous in pootgoedfraude

Landbouwminister Carola Schouten moet uitgebreid toelichten hoe de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft opgetreden tegen fraude met pootgoed.

Kamerleden Jaco Geurts, Maurits von Martels, Helma Lodders en Roelof Bisschop hebben gezamenlijk schriftelijke vragen gesteld, waarin ze onder meer de vraag opwerpen of de minister het parlement niet verkeerd heeft geïnformeerd.

Tuchtrechtelijke maatregelen

Schouten schreef eerder dat de keuringsdienst NAK tuchtrechtelijke maatregelen kan nemen op basis van de Landbouwkwaliteitswet. Volgens directeur Eric Casteleijn van de NAK zijn maatregelen alleen mogelijk op basis van de Zaaizaad en Plantgoedwet en dan hooguit last- of dwangsommen.

Naadje van de kous

De Kamerleden willen van de minister een reactie op het oordeel van Casteleijn dat de ‘bijdrage van de NVWA aan het opsporen en aanpakken van de pootgoedfraude letterlijk 0’ is geweest. De 3 partijen willen het naadje van de kous weten over het verloop van de aanpak van de fraude en de samenwerking daarbij tussen de NVWA en de NAK. Bovendien willen ze een overzicht van het aantal meldingen van vermoedelijke fraude door plantaardige keuringsdiensten aan de NVWA.