De BOR is een regeling om bedrijfsopvolging te ondersteunen. De regeling wordt nu gewijzigd. - Foto: Peter Roek AlgemeenNieuws

Kabinet wijzigt fiscale regels, financiële gevolgen voor boeren

Boeren krijgen het komende jaar te maken met gewijzigde fiscale regels. In het belastingplan staan de wijziging van de bedrijfsopvolgingsregeling BOR, de beperking van de afschrijving op bedrijfsgebouwen en het schrappen van het verlaagde btw-tarief. En er zijn meer fiscale regels die wijzigen.

De voorgenomen veranderingen in de Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) kunnen het aantrekkelijker maken om nog voor 2025 een bedrijfsoverdracht te doen. Dat blijkt uit het belastingplan dat op Prinsjesdag werd gepresenteerd. Zoals het kabinet eerder aankondigde, wijzigt het de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). Via de BOR is het bij bedrijfsoverdracht mogelijk de schenk- en erfbelasting (deels) door te schuiven, zodat bij overdracht geen schenk- of erfbelasting over het ondernemingsvermogen hoeft te worden betaald.

BOR aangepast op verschillende punten

Het vrijgestelde bedrag gaat per 1 januari 2025 van € 1,2 miljoen naar € 1,5 miljoen. Het bedrag boven dit bedrag is vanaf 2025 voor 70% vrijgesteld. In 2023 was dit 83%. Verhuurd vastgoed valt vanaf 2024 niet meer onder de BOR. Vanaf 2025 zit ook het keuzevermogen – voor zaken die zowel zakelijk als privé worden gebruikt – niet meer in de BOR.

Het gaat dan om bedrijfsmiddelen van minimaal € 100.000, zoals bijvoorbeeld een bedrijfswoning. Alfa Accountants wijst erop dat het verstandig kan zijn – voor ondernemers die voor een bedrijfsovername staan – dit nog in 2023 of in 2024 te doen, voordat de wijzigingen in 2025 van kracht zijn.

Herinvesteringsreserve versoepeld voor stoppers

Het kabinet wil gebruik van de herinvesteringsreserve vereenvoudigen voor bedrijven die gebruikmaken van de stoppersregelingen. Met de regeling kan de boekwinst die ontstaat door de verkoop van het bedrijf maximaal drie jaar worden gereserveerd, zolang er plannen zijn om te gaan herinvesteren. Dit in plaats van dat er direct belasting over moet worden betaald. Door de wijziging geldt dit nu ook bij een gedeeltelijke staking van het bedrijf en niet alleen bij een totale bedrijfsbeëindiging.

Minder afschrijven op gebouwen

Het kabinet past de afschrijving op gebouwen in eigen gebruik aan. De bodemwaarde voor gebouwen in eigen gebruik was 50% van de WOZ-waarde en wordt nu 100% van de WOZ-waarde. Voor verhuurde bedrijfsgebouwen blijft de bodemwaarde 100% van de WOZ-waarde. Alfa Accountants concludeert dat voor ondernemers die afschreven op bedrijfsgebouwen in eigen gebruik, de kans bestaat dat dit nu niet meer mogelijk is.

Voor ondernemers die tussen 2016 en 2023 hebben geïnvesteerd in bedrijfsgebouwen komt er een overgangsregeling. De eerste drie jaar na ingebruikname kan worden afgeschreven tot de bodemwaarde van 50%. Daarna geldt de bodemwaarde van 100%, waardoor afschrijven vrijwel zeker niet meer kan. Voor bedrijven die investeren in duurzame gebouwen, zoals een groenlabelkas of een duurzame stal, geldt de wijziging niet. Daar mag je willekeurig op afschrijven, omdat er voor milieu-investeringen geen bodemwaarderegeling geldt.

Einde aan verlaagd btw-tarief voor agrarische producten

Het kabinet schrapt het verlaagde btw-tarief voor agrarische producten. De verlaging geldt voor producten die niet als voedingsmiddel worden gezien. Voor pootgoed, vee, zaden, stro en veevoeders was er een verlaagd btw-tarief. Dit had te maken met het ontzien van agrariërs die gebruikmaakten van de landbouwregeling. Deze regeling is in 2018 afgeschaft. Daarom is de maatregel niet effectief meer. Het schrappen van de maatregel levert € 43 miljoen op voor de staatskas.

De mkb-winstvrijstelling wordt vanaf volgend jaar verlaagd van 14% naar 12,7%. Hierdoor moeten ondernemers meer belasting over hun winst betalen. Ook de zelfstandigenaftrek wordt de komende jaren verlaagd. In 2023 was dit nog € 5030. De komende jaren wordt dit stapsgewijs afgebouwd naar € 900 in 2027. Voor 2024 is de zelfstandigenaftrek € 3.750.

  • Schrijf je in voor Boerderij Dagelijks

    Ontvang de nieuwste artikelen elke doordeweekse dag om 18:00 in jouw mailbox. Om de week af te sluiten, ontvang je de belangrijkste en meest gelezen artikelen op zaterdagmiddag.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

Beheer
WP Admin