BoerenlevenAchtergrond

Juf Gerdie teelt asperges: ‘Boerderij soms zo druk dat school rustpunt is’

De werkdag begint voor Gerdie Weiland om 07.30 uur. Dan doet ze eerst nog snel wat facturen de deur uit voordat het losgaat. De klanten voor de landwinkel staan soms in de rij tot aan de straat.

Gerdie Weiland runt samen met haar man een aspergekwekerij. Drie maanden per jaar verkoopt ze het witte goud aan consument, restaurant en supermarkt. Daarnaast is ze al veertig jaar lang juf in de onderbouw, op ’t Kofschip in Hoogeveen. “In de zomervakantie kan ik weer bijkomen van het seizoen.”

Eric groeide op in de recreatiebranche. Zijn ouders hadden meerdere campings die ze hebben verkocht. Daarna gingen Gerdie en Eric op zoek naar een huis met grond. Via allerlei omzwervingen begonnen ze met asperges. “Dat was hier in de omgeving nog niet en we konden machines overnemen van een bedrijf dat stopte. We breiden het bedrijf steeds verder uit, zowel in aantal hectares als met de landwinkel waarin we asperges verkopen.”

Taken verdelen

Het aspergeseizoen duurt drie maanden. “We voorzien zo’n veertig restaurants van asperges, waaronder twee tweesterrenrestaurants, vestigingen van Van der Valk en een grote Jumbo-supermarkt. Eric regelt het personeel om te steken en te sorteren. Ik doe de boekhouding en de verkoop in de winkel, samen met onze jongste dochter en mijn schoonzus.

Toen we de asperges nog met de hand sorteerden, werkten we iedere dag tot elf uur ’s avonds. Nu hebben we een volautomatische sorteer- en een schilmachine. Dat scheelt enorm. We zijn zes dagen per week open. Het is op maandag al druk en op zaterdag loopt het storm. Vlak voordat er feestdagen zijn, staan ze tot vooraan de straat in de rij.”

Parttime baan

Gerdies dag begint om 07.30 uur. Als het lukt schrijft ze eerst nog facturen, daarna gaat het los. “Ik zet een lunchtafel klaar. Wie even tijd heeft gaat eten. We verkopen in de landwinkel ook passende producten van boeren uit de regio zoals biologische wijn, bier, ham en sauzen. Samen met een restaurant organiseren we op zondagen ook aspergediners bij ons in de schuur. De overige zondagen zijn voor de boekhouding.”

Ze komen binnen als kleuter en halverwege het jaar zie je ze scholier worden

Alles wat ze verdienen, komt op één rekening binnen. Naast de winkel heeft Gerdie een parttime baan. “Ik ben opgeleid tot kleuterleidster. Dat deed ik drieënhalf jaar, daarna kwam ik voor groep 3, de zes- en zevenjarigen. Bij mij leren ze onder andere lezen. Ze komen binnen als kleuter en halverwege het jaar zie je ze scholier worden. Ze willen alles lezen, alles leren en vinden alles leuk. Iedere dag is anders.”

School is rustpunt

Ze werkt al veertig jaar bij dezelfde school. “Ik hoor er bijna bij het meubilair. Thuis waren er altijd ontwikkelingen en we hadden met zoveel mensen te maken, dat de school voor mij altijd een rustpunt is gebleven. Zelfs met 20 tot 25 kinderen in de klas. De tijd vliegt om met zo’n leuke klas als afgelopen jaar.”

Als ze op school is, is ze ook echt op school en niet met het bedrijf bezig. Ze checkt hooguit in de pauze even de mail om te zien of er bestellingen binnen zijn gekomen. “Na het aspergeseizoen moet ik het schooljaar nog afronden, rapporten schrijven en zo. Daarna heb ik vijf weken vakantie om weer bij te komen.” In de huishouding verdelen zij en Eric het werk. Als zij druk is, pakt Eric de stofzuiger of lapt hij de ramen. De tuin doen ze ook samen. “Maar koken doet Eric niet.”

Tijd voor hobby‘s

Sinds er kleine kinderen zijn, past ze een dag in de week op. “De maandag is de oppasdag bij ons thuis. Alleen gedurende het aspergeseizoen werken we drie maanden aan een stuk. Dan passen we niet op en gaan ook niet bij vrienden langs. Dat hebben we wel eens gedaan, maar toen waren we zo moe dat we zaten te knikkebollen op de bank. Na het seizoen gaan we weer op visite.”

Dan komen ze ook aan vakantie toe. “Vorige week hebben we besloten dat we naar de Bodensee gaan. We hebben heel gevarieerde vakanties. We fietsen graag, maar houden ook van wandelen in de natuur. Ik heb nu ook weer tijd voor hobby’s. Toen onze oudste zwanger werd, ben ik kinderkleertjes gaan breien en haken. Net zoals mijn moeder dat vroeger deed. Heerlijk om te doen.”

Ook kalligrafeert Gerdie graag. “Dat heb ik vroeger geleerd voor de zwem- en de verkeersdiploma’s. Ik beschrijf nu bijvoorbeeld de borden die bij de winkel staan met de namen van de restaurants erop waar we aan leveren. Verder hou ik erg van musicals. Vroeger ging ik met mijn moeder en zus, nu met mijn dochters. Ook wandel ik graag en ik puzzel, het liefst sudoku’s.”

Dit is een artikel in de Boerenleven-rubriek 'Boerin'. Meer verhalen uit deze rubriek vind je hier.

Beheer
WP Admin