Joel Salatin plant eerste boom varkensvoedselbos. - Foto: Ruud Ploeg VarkensNieuws

Joel Salatin plant eerste boom varkensvoedselbos

Jeroen en Nieske Neimeijer in Heino zijn begonnen met de aanplant van een voedselbos voor hun biologische varkens.

Het voedselbos bevat verschillende soorten vegetatie, waaronder bomen, struiken, kruiden en grassen. De Neimeijers willen het vlees van de ‘voedselbosvarkens’ als hoogwaardig vlees onder de naam ‘4 jaargetijdenvlees’ verkopen.

Salatin meest duurzame boer ter wereld

De meest duurzame boer ter wereld, de Amerikaan Joel Salatin, plantte maandag de eerste notenboom van het voedselbos. Salatin heeft in Swoope, Virginia (VS), een gemengd ecologisch bedrijf, Polyface Farm. Hij zet maximaal in op diversiteit en maakt volop gebruik van ecologische relaties. Voorafgaand aan het planten van de boom deelde Salatin zijn eigen ervaringen over zijn werkwijze met de familie Neimeijer.

De meest duurzame boer ter wereld, de Amerikaan Joel Salatin (r.), plantte de eerste notenboom van het voedselbos van Jeroen en Nieske Neimeijer in Heino.

Foto: Ruud Ploeg

Volgens Salatin is op voorhand niet te zeggen welke planten in het voedselbos voor de varkens horen. “Dat hangt af van hoe het ecosysteem zich ontwikkelt”, zegt hij. Hij drukt de varkenshouders dan ook op het hart vooral goed te kijken welke planten er groeien. “Als er planten groeien die de varkens niet eten, dan is de bezetting te hoog”, vervolgt hij.

Naast notenbomen plant de familie Neimeijer tamme kastanjes en misschien ook moerbeibomen (de blaadjes hiervan zijn eetbaar). Onder de struiken die ze willen planten, zijn in elk geval veel zwarte bessen omdat die goed geschikt zijn als varkensvoer. Tenslotte beginnen de varkenshouders met een serie kruiden in het voedselbos. Die zijn goed voor de gezondheid van de varkens en ze bevatten relatief veel mineralen.

Systeem vraagt veel arbeid

Salatin wijst de familie Neimeijer er op dat een dergelijk systeem, zeker in het begin, veel arbeid vraagt. Daarom adviseert hij om bij te houden hoeveel uren ze dagelijks besteden aan de varkens in het voedselbos. “Zorg dat je vooraf nadenkt over hoe je al die arbeid betaald krijgt”, zegt hij tot besluit.

Beheer
WP Admin