Wilde zwijnen in Noord-Italië blijken besmet met Afrikaanse varkenspest. - Foto: Misset VarkensNieuws

Italië start met de bestrijding van Afrikaanse varkenspest

In de strijd tegen AVP wil Italië het besmette gebied varkensvrij maken en 50.000 wilde zwijnen afschieten.

De Italiaanse plannen om Afrikaanse varkenspest (AVP) te bestrijden krijgen vorm. De bedoeling is in eerste instantie om de bedrijven in het besmette gebied zo snel mogelijk te ontvolken. Het gaat daarbij om zo’n 8.000 varkens die weg moeten. De stallen blijven daarna leeg staan. Na de eerste AVP-uitbraken begin dit jaar ging het getroffen gebied op slot, waardoor de boeren aanvankelijk dus niet van hun varkens af kwamen.

De lokale voorzitter van boerenbond Confagricoltura, Enrico Allasia, dringt er tevens op aan om zo snel mogelijk iets te doen aan de overpopulatie van wilde zwijnen. Allasia pleit voor het afschieten van 50.000 zwijnen in Piemont, om een adequate balans met de natuur te herstellen.

Wilde zwijnen

Het AVP-gebied in Italië beslaat inmiddels een zone van dertig bij 25 kilometer. Volgen OIE-cijfers zijn tot 4 februari 27 karkassen gevonden van wilde zwijnen. De zwijnen werden gevonden in de regio’s Ligurië (13) en Piemont (14). Van de getroffen regio’s is met name Piemont van belang voor de varkenshouderij. Het gaat om het gebied rondom Turijn tot aan de Alpen. Volgens de Italiaanse krant La Stampa zitten er in Piemont circa 1,3 miljoen varkens, waarvan het grootste deel gehuisvest wordt in de provincie Cuneo, 931.000 dieren. In de provincie Turijn zitten zo’n 190.000 varkens. De getroffen provincie in de regio Piemont is Alessandria. Daar zijn relatief weinig varkens, zo’n 29.000. In het gebied dat momenteel is aangemerkt als besmet zitten zelfs maar 8.000 varkens, die dus allemaal worden geslacht.

€ 50 miljoen euro ter compensatie

Italië vond het eerste besmette karkas op 3 januari en is inmiddels overgegaan tot het benoemen van een crisisteam. Angelo Ferrari is benoemd tot interregionaal commissaris van de AVP crisis – in het dagelijks leven directeur van het zoöprofylactisch instituut in Turijn. Ook officials vanuit de Europese Unie zullen poolshoogte komen nemen. Ter compensatie voor geleden verliezen komt dit jaar zo’n € 50 miljoen euro beschikbaar. Daarvan is € 35 miljoen voor schadevergoeding voor de getroffen boeren en € 15 miljoen voor de aanleg van een bioveiligheidszone. De prijs van vleesvarkens in Cuneo ging de afgelopen weken al onderuit van € 1,70 per kilo naar € 1,50 per kilo en zelfs fors lagere prijzen werden geboden.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief varkensgezondheid en ontvang maandelijks gratis artikelen die normaal alleen te lezen zijn voor abonnees.
Beheer
WP Admin