AkkerbouwNieuws

Intensieve bemonstering nauwkeuriger

Dronten – De ‘ouderwetse’ manier, intensief de grond bemonsteren om de pH en het organischestofgehalte te bepalen, is nauwkeuriger dan de pH- en OS-analyse met de Veris-scanner. Dat blijkt uit een proef van onderzoeksbureau HLB in de Veenkoloniën.

HLB lichtte gisteren de proef toe op de studiedag ‘Van sensing tot taakkaart tot precisiebemesting’ in Dronten. De scanner neemt om de 20 tot 25 meter een grondmonster en bepaalt met een pH-meter de pH en met een NIR-sensor de OS. HLB concludeert dat echte grondmonsters toch exacter de pH en OS weergeven. “Soms bedroeg het pH-verschil tussen beide systemen wel 1 pH-punt”, aldus Geert Horligs, commercieel technisch adviseur bij HLB. Met precisielandbouw kunnen we met data de kalkgift variëren, maar als de basis al niet klopt is precisie slechts schijnprecisie.” Reden voor HLB in hun bodemproeven vast te houden aan intensieve grondmonsters.

HLB zocht in hun bodemonderzoek een verband tussen pH, organische stof en de bietenopbrengst. Er bleek een significant verband tussen opbrengst, pH en OS-gehalte. In een proefperceel bleek bij een te lage pH 1 ton Betacal 6,95 ton bieten extra op te leveren. Hoofdconclusie is dat door plaatsspecifiek te bekalken planten weerbaarder worden, de opbrengst omhoog gaat en er 50 procent aan kalk bespaard kan worden.

Meer lezen over precisielandbouw? Ga naar het praktijkthema