ING verwacht 2-3% krimp agrarische productie
De bank ING verwacht dit jaar een verdere krimp van de agrarische productie met 2-3%. Afgelopen jaar was er ook al krimp, van 1,4% in de plantaardige sector en 2% in de veehouderij. Dit schrijft Jan Willem van den Berg, sector Banker Agri van ING in een analyse van de sector.
De ING bank zit aardig op een lijn met de verwachtingen van ABN Amro. Die stelde in december uit te gaan van een krimp van 2,5% in 2025 in de agrosector. De derde grootbankier, tevens de grootste agrofinancier Rabobank komt dinsdag met de jaarcijfers.
Opkoopregelingen
De krimp die ING verwacht komt grotendeels maar niet uitsluitend door de opkoopregelingen in de veehouderij. In de opkoopregelingen LBV en LBV+ zijn tot nu toe 1.323 aanvragen toegekend. Deelnemers komen vooral uit pluimvee-, varkens- en kalverhouderij. In die sectoren kan de krimp daarom oplopen tot 10 á 15%. Volgens de bank leert ervaring met opkoopregelingen dat ongeveer de helft van de inschrijvers ook daadwerkelijk stopt. Voor de melkveehouderij verwacht de bank een productiedaling van 2-3%. De prijzen blijven wel goed, minimaal op het niveau van 2024, verwacht de bank.
Mestafzet gaat 3 cent per liter melk kosten
Het zal nog een paar jaar duren voor er weer evenwicht op de mestmarkt is, verwacht ING. In de tussentijd moeten veehouders rekening houden met hoge mestafzetkosten. Mestafzetkosten kunnen voor veehouders toenemen tot 3 cent per kilo melk. Met de huidige melkprijzen is dat overigens wel op te vangen, stelt de bank. Maar het tast wel de rentabiliteit van de sector aan. De bank benadrukt verder dat ondernemers vooral duidelijkheid willen zodat ze gericht kunnen investeren.
Voor de varkenshouderij verwacht de bank goede prijzen, maar in de keten is door onderbezetting de efficiency in het geding. Dit geldt voor slachterijen en voor de mengvoerindustrie. De bank verwacht in de mengvoersector fusies, overnames en sluiting van locaties. De keten zal zich moeten instellen op krimp, is de boodschap.
Pluimveehouderij zit goed
Pluimveehouders hebben de wind mee. De consumptie van eieren neemt wereldwijd toe. Door de opkoopregeling, waaraan vooral pluimveehouders meedoen, zal het productievolume 10-20% afnemen. Dit zal de prijs ondersteunen. Gevolg is wel dat in de opfoksector sprake is van een overschot.
Voor vleespluimvee zijn de vooruitzichten eveneens goed, wereldwijd. Overschakeling op Beter Leven keurmerk heeft de productie 3% doen dalen in het afgelopen jaar. Dit gaat door.
Vraag naar aardappelen blijft
Voor de akkerbouw wordt het volgens de bank ‘steeds uitdagender’ om de productievolumes te halen door de verlaagde bemestingsnormen in combinatie met beperkingen op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Deze beperkende factoren hebben meer invloed dan de productieverhogende effecten van genetische en technologische vooruitgang, aldus de bank.
De vraag naar aardappels zal naar verwachting ook in 2025 goed zijn, waarbij de bank zegt geen signalen te hebben dat de prijzen voor de boer zullen dalen. Dit geldt ook voor pootgoed. De oogst van pootgoed van vorig jaar kan dit voorjaar voor goede prijzen naar de afnemers.
Voor tarwe is de prijsontwikkeling minder positief voor de akkerbouwers. Er zijn geen signalen dat de prijs op korte termijn sterk zal stijgen. Kunstmestprijzen zullen niet verder dalen, gezien de geopolitieke ontwikkelingen, aldus ING. Vanwege de gestegen gasprijzen zijn hogere prijzen eerder te verwachten.
Voor glasgroentebedrijven blijven de vooruitzichten goed, ondanks stijgende gasprijzen. In de glasgroenteteelt zet de schaalvergroting nog steeds door, ziet de bank. Onzekerheid tempert de nieuwbouw van kassen.