In ieder geval 477 veehouders gaan stoppen via stoppersregelingen
Minstens 477 veehouders beëindigen hun bedrijf met subsidies via de Lbv- en Lbv-plus-regelingen om stikstofuitstoot in Natura 2000-gebieden te verminderen.
In ieder geval 477 veehouders hebben besloten hun bedrijf te beëindigen via één van de twee landelijke stoppersregelingen. Dat meldt de RVO. Deze veehouders doen mee aan de algemene landelijke beëindigingsregeling (Lbv) of aan de piekbelastersregeling (Lbv-plus). Ze hebben een bepaalde stikstofneerslag op een Natura 2000-gebied, waardoor ze in aanmerking kwamen voor deze subsidies om hun bedrijf te stoppen. De Lbv-regeling is inmiddels gesloten, maar de Lbv-plus blijft open tot en met 20 december 2024.
In totaal hebben 1.441 veehouders een aanvraag ingediend voor één van deze regelingen, blijkt uit het overzicht. RVO heeft over 1.342 aanvragen beslist, waarbij de meeste subsidies zijn toegekend. Voor 651 veehouders is de aanvraag voor de piekbelastersregeling goedgekeurd, en voor 564 veehouders voor de algemene stoppersregeling.
Zes maanden tijd voor definitief besluit
Na goedkeuring van hun aanvraag krijgen de boeren een overeenkomst toegestuurd. Ze hebben vervolgens zes maanden de tijd om hierover na te denken en een besluit te nemen. Van de 477 ondertekenaars hebben zij inmiddels besloten hun bedrijf definitief te beëindigen, waarvoor ze subsidie zullen ontvangen. Daaronder vallen in ieder geval 164 varkenshouders, 93 melkveehouders, 80 vleeskalverhouders, 57 pluimveehouders en 29 bedrijven met meerdere diersoorten. Omdat de diersoortverdeling enkele dagen eerder is geüpdatet, loopt deze iets achter op het totaal van 477.
Bij 76 boeren is hun aanvraag voor de algemene stoppersregeling afgewezen. Voor de piekbelastersregeling zijn dit er 51.
Twee regelingen voor piekbelasters
Voor piekbelasters komen binnenkort nog twee andere regelingen in het kader van de piekbelastersaanpak, werd vorige week aangekondigd. Het gaat om een verplaatsingsregeling en een innovatieregeling. De Lbv-plus zou eerder dit jaar stoppen, maar is verlengd zodat boeren beide regelingen kunnen combineren. Ook komt er nog een piekbelastersregeling voor kleinere veehouderijsectoren, waarvan de diersoorten niet onder de huidige regeling vallen.