RundveeAchtergrond

Ik vertrek

Na twee jaren van noeste arbeid op onze nieuwe stek is het mij wel duidelijk waarom de mensen in het tv-programma ‘Ik vertrek’ zo in de problemen komen.

We hebben in de twee jaar dat we in het noorden van Alberta wonen weinig mensen ontmoet die niet iets van je willen. Alles wat je doet, is net wat duurder of moeilijker dan je verwacht. Als je als emigrant niet zeer zakelijk en pragmatisch denkt, kun je in grote problemen komen.
We hebben gelukkig een plan dat over meerdere jaren uitgespreid is en kunnen de zaak redelijk overzien. Nu de cashflow onze investeringen moet gaan verantwoorden, komen we in dezelfde race terecht als in Europa. We moeten weer kiezen voor winst of zekerheid of de juiste mix daarin maken. Gelukkig heb ik mijn baan bij John Deere voor het regelmatige inkomen en is de markt voor schapen hier echt goed. Het lijkt zelfs dat dit nu de enige tak in de landbouw is die goed loopt. De overheid is dan ook bezig om meer mensen in de schapenhouderij te krijgen. Ik hoop dat dit niet resulteert in overproductie en grote prijsdalingen. Gelukkig komen regelmatig mensen uit Nederland over die een tijdje bij ons blijven hangen. Dan kan ik mijn hart weer luchten en krijg ik opmerkingen waaraan ik me weer wat kan optrekken.

Bedrijf loopt goed

Ondertussen loopt ons bedrijf nu redelijk goed. Ik ben op zoek naar wintervoer en lijk daarin succesvol te zijn. Ik koop al mijn hooi op share-basis. Dit betekent dat ik het hooi win en twee derde van de oogst mag hebben voor de arbeid. De resterende balen zijn voor de eigenaar van het land. Ik kan die kopen voor de gangbare prijs. Op deze manier kun je voer bij elkaar halen zonder te veel hoge rekeningen. Tijd is echter de beperkende factor.

Tot nu toe heb ik ongeveer 500 hectare gras geregeld dat we zelf moeten maaien, persen en transporteren. Ik kan ongeveer 4 hectare per uur maaien. Die tijd moet ik vermenigvuldigen met 1,3 voor het harken en het persen. Dan komt het transport nog. Ik denk dus dat die 500 hectare me ongeveer 500 werkuren oplevert. Nu moet ik de calculatie maken of dit inderdaad ook zo goedkoop is.
Een baal hooi kost hier tussen de 25 en 50 dollar, afhankelijk van de marktprijs. Het is alleen erg onzeker om te kopen. Mensen hebben nog geen band met je en zeggen gerust een dag voor de levering af of willen meer geld.

Vertrekken is vaak een opwelling

IK VERTREK is een uitspraak die je in een opwelling zegt, zonder te realiseren wat je achter laat. We denken vaak aan alle vrienden en familie die we achterlieten. In jaren opgebouwde relaties zijn vaak niet bestand tegen de grote afstand. Dus ben je gedwongen een nieuwe vriendenkring op te bouwen. Je moet je dus kwetsbaar opstellen en in de samenleving meedraaien om dit te doen.
Ik ben lid van een soort buurtvereniging en van de agricultural society. Dit zijn twee organisaties waarbij veel mensen betrokken zijn. Zo ontmoet ik dus mensen zonder dat ik echt direct contact met ze moet leggen voor bezoek of zo. Nu begin ik enkele mensen te herkennen die zich als vrienden kunnen ontwikkelen. Het zijn vaak de mensen die je in het begin niet direct opvallen.

Sociale structuur is heel anders hier

De sociale structuur is hier compleet anders dan in Nederland. Mensen zijn erg gesteld op hun vrije tijd en gaan veel vissen of op jacht. Sommige mensen werken een paar maanden keihard en gaan dan in de winter enkele maanden naar Nevada of Florida om bij te komen.
Geld sparen kennen ze hier niet. Je koopt alles op afbetaling en gaat werken om de maandelijkse betalingen te kunnen doen. Mensen hebben hier zomaar 15 verschillende leningen tegelijk lopen. Ik ben dan ook helemaal niet verrast als ik hoor dat mensen in financiële problemen komen. Vaak worden auto’s te koop aangeboden met het leasecontract erbij. De huizen zijn meestal slecht onderhouden, maar er is wel een grote auto, caravan en boot. Het tweede huisje aan het meer is vaak beter onderhouden dan het erf thuis.
Ik hoop dat we in nog eens twee jaar ons bedrijf volop op de rit hebben en dan meer aan privézaken als reizen en hobby’s kunnen gaan denken.

Wie interesse heeft in emigratie, kan gerust een keer contact opnemen voor wat ontnuchterende informatie.

foto’s: Eric Verstappen

Beheer
WP Admin