<em>Foto: Peter Roek</em> AkkerbouwOpinie

‘Iedereen verdient aan akkerbouw, behalve de akkerbouwer’

Dirk de Lugt, voorzitter van BO akkerbouw, denkt dat de akkerbouw een efficiënte, moderne en marktgerichte sector is. Akkerbouwer Leo Geluk vraagt zich af wat De Lugt daarmee bedoelt.

Dirk de Lugt, voorzitter van Brancheorganisatie Akkerbouw (BO Akkerbouw) vertelt in Boerderij 23 en op de Boerderij-website dat hij denkt dat we als akkerbouwers wat te vertellen hebben en dat de akkerbouw een efficiënte, moderne en marktgerichte sector is. Nu vraag ik me oprecht af wat hij daarmee bedoelt.

Marktgerichte boeren, hoezo?

Volgens mij is het allemaal niet zo bijzonder. Suikerbieten telen voor goed €40 per ton, wat zijn we dan trots en blij. Graan storten we met onze 20-tonners bij de coöperatie voor een voorschotje van 13 cent per kilo. En wat zijn we trots als er dan een jaar na de oogst nog 2 cent wordt bijbetaald. Wat een marktgerichtheid van de boer! Vervolgens telen we tegen de klippen op aardappelen, het gros op contract voor de industrie. Eerst een hele winter morren en blazen: ‘ik teken niet voor die minimale prijzen, blablabla’. Vervolgens staat in Boerderij dat de boeren wel tekenen, maar met tegenzin. Nou, petje af hoor!

Tijdens de Week van de Akkerbouw kunnen de jonge boeren hun visie geven op de toekomst. Met het voorgaande in gedachten zal dit wel een spetterende uiteenzetting worden, denkt u ook niet? Een visie voor de toekomst kan ik u wel meegeven: een verplichte aanslag over het verlies van de heffingplichtigen om de kas van BO Akkerbouw te vullen.

Akkerbouwers zijn gelegaliseerde slaven

Als klap op de vuurpijl, schreef Boerderij-hoofdredacteur Geert Hekkert enige tijd geleden dat samen betalen voor onderzoek een goede zaak is. Hoeveel betaalt u mee, meneer Hekkert? Ik ben benieuwd. Nee, wij hebben het als akkerbouwsector wel voor elkaar hoor! We zijn zover dat we met ons allen gelegaliseerde slaven zijn en moeten daar nog trots op zijn ook!

Nog meer productie, nog lagere prijzen

Gelukkig komt er nu onder auspiciën van BO Akkerbouw allerlei baanbrekend onderzoek, waarmee het verdienmodel sluitend gemaakt kan worden. Lees: nog meer productie, met nog lagere prijzen. Immers, alles in het kader van efficiëntie en marktgerichtheid! Aan de akkerbouw wordt door de hele sector goed verdiend, behalve door de boer. Driewerf hoera voor de akkerbouw.

Beheer
WP Admin