Foto: Natzijl RundveeNieuws

Helft veehouders ziet mastitis te laat

De helft van de veehouders is onvoldoende alert op de eerste verschijnselen van klinische mastitis. Dat stelt farmaceutisch bedrijf Zoetis op basis van een enquête onder 500 melkveehouders, uitgevoerd in de rundveescanner van AgriDirect.

Het eerste symptoom van klinische mastitis is afwijkende melk. Dat kan de veehouder constateren door voorstralen voor het melken of via meting van geleidbaarheid van de melk. Volgens de enquête, waar boeren meerdere antwoorden mochten geven, gebeurt dat laatste op 37% van de bedrijven. 36% van de veehouders straalt voor. De helft van de veehouders ziet pas dat een koe klinische mastitis heeft als de uier hard en gezwollen is of pijnlijk aanvoelt.

Mastitis eerder herkennen

Eerder herkennen van een klinische mastitis betekent dat een behandeling eerder kan worden ingezet met een betere kans op genezing. In een gerichte aanpak van klinische mastitis is het van belang om de verwekker te bepalen. Dat kan met een sneltest, maar dat is nog lang geen gemeengoed in de melkveehouderij, zo stelt Zoetis.

Foto: Natzijl

Foto: Natzijl

De aanpak van milde mastitis, waarbij alleen vlokken in de melk worden gevonden, wisselt sterk. Veehouders grijpen dan vaak naar gebruik van een niet-geregistreerd middel, zo blijkt uit de enquête.

Omdat blijkt dat veel veehouders hun werkwijze rondom detectie van klinische mastitis zouden kunnen veranderen heeft Zoetis praktische protocollen opgesteld die de dierenarts ondersteunen om de gewenste overgang naar snellere detectie van mastitis te realiseren.

Beheer
WP Admin