Warmtepomp in een stal - Foto: Hans Prinsen VarkensNieuws

Groningse varkenshouders gaan energie besparen

Provincie Groningen en DLV Advies starten deze maand met de studiegroep Energiebesparing voor Groningse varkenshouders.

De deelnemers krijgen inzicht in hun energieverbruik en denken samen na over passende maatregelen om het energieverbruik te verlagen. Daarnaast krijgen ze uitleg over het toepassen van alternatieve energiebronnen en het gebruik van energiebesparende materialen.

Managementmaatregelen

Naast de investering in technieken zoals warmteterugwinning uit ventilatielucht, toepassen van een warmtepomp of een houtkachel, is er ook volop aandacht voor de mogelijkheden van managementmaatregelen die geen of minder grote kosten met zich meebrengen. Zo wordt ook aandacht besteed aan energiebesparing door middel van klimaatinstellingen en de besparing door het gebruik van led-verlichting.

Energiescan bij deelnemers

De informatieavonden worden vooraf gegaan door een individuele inventarisatie op de bedrijven van de deelnemers. Op elk bedrijf wordt een energiescan uitgevoerd waaruit blijkt waar besparingen mogelijk zijn en welke maatregelen bij de ondernemer en het bedrijf passen. Aan de hand van de uitkomsten daarvan worden de informatieavonden ingevuld.

Provincie Groningen financiert het project voor het grootste deel. Zij wil op deze manier een bijdrage leveren aan het duurzamer maken van de varkenshouderij.

Beheer
WP Admin