AkkerbouwAchtergrond

Grondprijs gestegen met 300 procent

Grond is populair in Australië. In een paar jaar tijd is de prijs met 300% gestegen, aldus Gerrit Kurstjens.

Nadat ik mijn eerste boerderij hier in Australië gekocht had, hielden de vorige eigenaren een feestje voor de buurt. $800 Australische dollars per hectare (Au$/ ha). Dat is €500 per hectare, een hoge prijs voor dat gebied. Verschillende buren boden mij dan ook hun boerderij te koop aan. Het was een angstige ervaring, wat wisten de buren wat ik niet wist? Ook vond ik het vreemd dat de verhuurprijs hoger was dan de rentekosten.

Australische vrienden (die geen boer waren ) adviseerden me in 2001 om zeker geen grond te kopen. Hier in Australië verdroogde de grond altijd of stoof gewoon weg, en anders kwam je land wel onder water te staan en verdronk alles.

Grond zeer populair

Tegenwoordig is alles omgekeerd. Pensioenfondsen en andere financiële instellingen kopen nu volop dure grond om deze te verhuren voor 5 procent of minder. Zij hebben mooie folders waarin de enorme winst op landbouwgrond staat van de afgelopen jaren. Ook de grote prijsstijgingen van graan worden hierin breed uitgemeten. De grote vraag is nu: is het waarschijnlijk dat de grond in de toekomst meer blijft stijgen dan de inflatie, of is er een prijscorrectie naar beneden te verwachten?

Reken even mee

In 2001 was de grondprijs 800 Au$/ ha. Dit is nu opgelopen tot 2.500 Au$/ha (€1.550/ha), een prijsstijging van meer dan 300 procent over de laatste 7 jaar. In 2001 was de gemiddelde (ver)huurprijs 7 procent van de aankoopprijs. Nu is de huurprijs relatief gedaald naar ongeveer 5 procent van de aankoopwaarde. Daar komt bij dat de rente bij de banken in deze jaren juist opgelopen is van 5 naar 9 procent en de officiële inflatie is hier de laatste jaren tussen 2 en 3,5 procent. Met andere woorden: de opbrengst van de grond (5 procent) plus inflatie (3 procent) is minder dan de rente (9 procent). Als deze cijfers in de toekomst hetzelfde blijven, verliest men 1 procent per jaar.

Is de grond nu te duur?

In de jaren zestig van de vorige eeuw hoorde ik oudere boeren in Nederland klagen dat de grond veel te duur geworden was. Je kunt geen boer blijven als je meer dan 6.000 gulden per hectare moet betalen, was hun mening. Nu hoor ik boeren in Australië hetzelfde zeggen. Ik vraag me nu af: ben ik ondertussen ook een van die oude boeren geworden die het achteraf gezien helemaal fout hadden, of is de landbouwgrond hier nu echt te duur geworden?

Beheer
WP Admin