Grondeieren komen zowel bij de legsector als de opfoksector voor. Broederijen kunnen grondeieren beter niet laten uitkomen, betoogt Henry van den Brand van Wageningen UR. - Foto: Henk Riswick PluimveeNieuws

‘Grondeieren beter niet uitbroeden’

Grondeieren kunnen beter niet worden uitgebroed, ook niet als ze worden gewassen. Dat stelt dr. Henry van den Brand van Wageningen University & Research.

Van den Brand was dinsdag 19 oktober één van de sprekers tijdens het webinar ‘Early life nutrition for a lifetime of results. All starts with quality chicks’ van WATTPoultry.com over vleeskuikens.

Hij betoogde dat het bij een grote vraag naar broedeieren ten behoeve van vleeskuikens verleidelijk is ook grondeieren te laten uitkomen, maar raadde dat af omdat het percentage dat uit het ei komt een stuk lager ligt. Uit zijn onderzoek blijkt dat 82,0% van de schone (nest)eieren uitkomt, tegen 62,1% van de grondeieren. Wassen helpt weinig; dan komt 63,1% van de grondeieren uit. Bovendien was 4,3% van de grondeieren aan het rotten en 2,1% van de gewassen grondeieren. Tussen de schone eieren zaten geen rottende exemplaren.

Eierschaaltemperatuur

Tijdens het broedproces blijkt een eierschaaltemperatuur hoger dan de normale 37,8 °C een negatief effect te hebben op het aandeel eieren dat uitkomt, met name een hoge temperatuur in de derde week van de incubatie.

Een wat hogere temperatuur in de tweede week van de incubatie blijkt de ontwikkeling van het scheenbeen van het vleeskuiken, te stimuleren. Dat is van belang voor de gezondheid van het dier. Bij een lagere temperatuur in de laatste week wordt het uitkomen vertraagd, maar dat beïnvloedt niet het percentage eieren dat uitkomt.

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • NOP 2.0 scharreleieren
  • NOP 2.0 richtprijs kooi-eieren
  • Totaaloverzicht
  • Reacties

    1. Het onderzoek stelt dat prestaties van de kuikens in de groeiperiode niet verschillen. Dus waarom niet uitbroeden? Vanuit het perspectief van de vermeerderaar maakt het nogal een verschil: Neem ik de negatieve uitkomstbonus 0.0015 Euro per procent onder de 80% uitkomst voor lief en lever ik het broedei voor 17 cent af ipv zeg 20 cent. of gaat het ei naar de industrie voor 1 cent . Is alles bij elkaar toch geld als je uit gaat van 0.5 tot 1 % grondeieren.

    Beheer
    WP Admin