De Dommel in december vorig jaar. Boeren zijn niet tegen het antiverdrogingsbeleid van het waterschap, maar willen dat er een systeem komt waar het waterschap kan sturen op de hoeveelheid water. – Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Dolph Cantrijn AlgemeenNieuws

Groep Brabantse boeren doet inventarisatie voor claim waterschade

Een groep Brabantse boeren uit Wintelre en Vessem inventariseert of zij hun waterschade kunnen verhalen op het waterschap of de gemeente.

Het gaat op dit moment om zo’n twintig boeren in het gebied van waterschap De Dommel. De Brabantse boeren vinden dat het huidige beleid van dit waterschap leidt tot enorme schade op hun bedrijven en willen het schap aansprakelijk stellen voor die waterschade.

“Ik sluit niet uit dat dit gebied van heel Nederland het hardst getroffen is door alle wateroverlast”, zegt melkveehouder Hans Huijbers jr., één van de betrokken boeren. “Er is hier voor tientallen miljoenen aan schade.” Gewassen in het gebied zijn soms volledig verzopen, andere percelen konden dit jaar helemaal niet ingezaaid worden. Huijbers vertelde een aantal weken geleden over de schade op zijn bedrijf. Op 31 van de 45 hectare hebben ze geen of minder opbrengsten. De schadepost ligt zeker rond de halve ton. 4 hectare mais is volledig verloren, en een deel van zijn grasland heeft hij nooit kunnen maaien.

Afvoercapaciteit niet meer voldoende

Volgens de groep boeren gaat de schade in hun gebied verder dan normaal ondernemersrisico in een nat jaar, en ligt dit in ieder geval deels aan het waterschapbeleid. Dat heeft ingezet op het tegengaan van verdroging, om te zorgen dat het gebied voldoende water behoud in droge jaren. De uitwerking daarvan is een groot probleem, zeggen de boeren. “We hebben allemaal last van het nieuwe beleid van het waterschap”, zegt Huijbers. “De afvoercapaciteit is hierdoor niet meer voldoende.”

Dat komt volgens hem vooral doordat het systeem niet meer ‘stuurbaar’ is. Zo is een rechte beek in het gebied aangepast zodat deze meandert. Ook zijn de stuwen eruit gehaald, waardoor het waterschap minder knoppen heeft om aan te draaien als er te veel of te weinig water is. Gronden aan die beek lopen sindsdien steeds vol, zegt Huijbers. De boeren zijn niet tegen het antiverdrogingsbeleid, maar willen dat er weer een systeem komt waar het waterschap kan sturen op de hoeveelheid water. Ook moet water snel afgevoerd kunnen worden wanneer dat nodig is.

Hydrologisch onderzoek en taxaties

De boeren zijn aan het inventariseren wie welke schades heeft, waar deze door veroorzaakt zijn, en wie aansprakelijk zou zijn voor welke schade. Ze denken hierbij specifiek aan waterschap De Dommel of de gemeente. Ze verkennen ook hoe kansrijk een dergelijke claim zou zijn, en of ze voldoende bewijslast hebben. Hiervoor willen ze hydrologisch onderzoek en taxaties laten doen.

Huijbers laat weten dat de groep geen illusie heeft over het verloop van een dergelijke zaak. “De ondernemers weten dat dit lang gaat duren.” In het gebied lopen ook nog altijd zaken over waterschade uit 2016, vertelt hij.

Waterschap De Dommel wil in de media niet reageren op de kwestie. Het waterschap laat in een reactie weten niet op individuele gevallen in te gaan, en geeft aan dat het iedereen vrij staat om een schadeclaim in te dienen.

Reacties

  1. In Frankrijk heb je geen waterschappen zoals in Nederland. Hier is het wet dat je het water van de buurman(sgrond) moet ontvangen en daarna moet die buurman enz enz. Sloten dempen of ecologisch beheren ( niet onderhouden) kan dan problemen opleveren/ juridisch aanpakken. In Nederland zijn de waterschappen niet bang van ontevreden boeren. Waterschaps bestuurders en de rechters zitten in hetzelfde kamp.

Beheer
WP Admin