Groen licht voor overname Viterra door Bunge: nieuwe agrarische grootmacht ontstaat
De Europese Commissie keurt de overname van Viterra door Bunge goed, waardoor een van ’s werelds grootste agrarische grondstoffenhandelaren ontstaat.
Graangiganten Bunge en Viterra mogen van de Europese Commissie doorgaan met hun plan om de activiteiten te bundelen. In feite gaat het om een overname van het in Rotterdam gevestigde bedrijf Viterra door het Amerikaanse Bunge. Bunge en Viterra zijn beide actief op het gebied van handel en verwerking van agrarische grondstoffen, waarbij er vooral overlap is op het gebied van oliezaden. De combinatie gaat tot de top-drie behoren van ’s werelds grootste agrarische grondstoffenhandelaren, naast Cargill en ADM.
Risico’s en marktmacht
De Europese Commissie beoordeelt bij dergelijke fusies of er niet een te grote marktmacht ontstaat. Bij het onderzoek naar de fusie bleek dat dit risico wel te bestaan voor wat betreft oliezaden en producten daarvan gemaakt. Denk aan veevoer, ruwe plantaardige olie en geraffineerde oliezaden bestemd voor humane consumptie of voor biodiesel. Vooral in Centraal Europa zou dat risico bestaan, met mogelijk negatieve gevolgen voor boeren en voor klanten verderop in de keten.
Om daaraan tegemoet te komen gaat Viterra de oliezaadactiviteiten in Hongarije en Polen afstoten. De Europese Commissie vindt dat met die toezegging de bezwaren voldoende zijn weggenomen. Eurocommissaris Margrethe Vestager geeft deze toelichting: “We waren bezorgd dat de transactie gevolgen zou kunnen hebben voor de toeleveringsketens van koolzaad en zonnebloemzaad in Centraal-Europa, met mogelijke gevolgen voor de voedsel-, diervoeder- en biobrandstofindustrie. De afstoting van de volledige oliezadenactiviteiten van Viterra in Hongarije en Polen zal de concurrentie op deze markten in stand houden.”
Marktdominantie en omzet
Met de overname ontstaat een grootmacht op de agrarische grondstoffenmarkt. De omzet van Bunge was in 2023 in totaal $60 miljard en van Viterra $55 miljard. De overname leidt tot nog meer concentratie in deze business bij de zogenoemde Big 4. Naast bovengenoemde Cargill en ADM hoort ook Dreyfus daar nog bij, ofwel het ABCD-kwartet.
Cargill had in 2023 een omzet van $177 miljard. Louis Dreyfus kwam in dat jaar op $51 miljard. Het hoofdkantoor van dit bedrijf staat in Rotterdam. Het in Chicago gevestigde ADM boekte in datzelfde jaar een omzet van $94 miljard. De combinatie Bunge-Viterra zou volgens deze cijfers het op een na grootste bedrijf zijn ter wereld op het gebied van agrarische grondstoffen.
Waarde van de overname
In eerdere berichtgeving in Foodagribusiness was sprake van een bedrag van $34 miljard. Dat betreft niet de omzet van de bedrijven maar een schatting van de gezamenlijke waarde van de bedrijven die rondgaat. Voor de overname zou Bunge rond $8 miljard neertellen, deels in de vorm van aandelen en deels in de vorm van contanten.
Bunge meldde deze week bij de presentatie van kwartaalcijfers ‘uitstekende vooruitgang’ te boeken bij de integratie van Viterra. Het voornemen om samen te gaan is vorige zomer bekendgemaakt. In Brazilië was al wel groen licht gegeven voor het samengaan van de beide graanreuzen. In Canada liggen nog wel hobbels om te nemen bij de geplande fusie, meldt Reuters.