Snijmais wordt voorlopige resultaten van de Landbouwtelling van het CBS geteeld op 183.760 hectare en dat is 1,2% minder dan vorig jaar. Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

Graanareaal groter dan areaal snijmais

Voor het eerst in dertien jaar is het areaal granen weer groter dan de teelt van snijmais.

Het areaal granen groeit met 8,9% naar 188.870 hectare. Snijmais wordt voorlopige resultaten van de Landbouwtelling van het CBS geteeld op 183.760 hectare en dat is 1,2% minder dan vorig jaar.

Granen in Nederland

In 2008 en 2009 werd op het hoogtepunt van de maisteelt meer dan 240.000 hectare snijmais geteeld. Het eerste jaar was de graanteelt nog een fractie groter, maar daarna zakte de graanteelt in. Het dieptepunt voor de granen in Nederland werd bereikt in 2017 met amper 164.000 hectare. Sindsdien is de teelt weer wat toegenomen. Graan was altijd een noodgewas om de grond rust te geven, maar sinds dit seizoen is het gewas sterk concurrerend ten opzichte van andere gewassen.

Minder voedergewassen

De teelt van snijmais is dit jaar geslonken tot het kleinste areaal in meer dan 22 jaar. Ook andere voedergewassen leveren in. De oppervlakte van het grootste voedergewas – gras – krimpt met 1,1% naar 972.650 hectare. De verbouw van luzerne daalt met 7,7% naar 6.760 hectare. Dit is de kleinste oppervlakte sinds 2014, blijkt uit de voorlopige resultaten van de Landbouwtelling van het CBS. De teelt van voederbieten raakt daarentegen meer in zwang. Met een plus van 7,5% neemt de teelt dit jaar toe tot 2.880 hectare.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief graanmarkt en ontvang maandelijks gratis artikelen die normaal alleen te lezen zijn voor abonnees.

Reacties

  1. dus heren politici: de markt(prijs) regelt wat er geteeld word. (zoals altijd) Dus er is maar één manier om te zorgen dat er geteeld wordt wat je wil en dat is zorgen dat de marktprijs in orde is, dat blijkt maar weer.

  2. Klopt, vorige week wat in ned rondgereden en daar stond graan waar er anders gras of mais stond. Ook nauwelijks koeien in de wei gezien. Koeieboeren stoppen en akkerbouwers ploegen het land om.

Beheer
WP Admin