Productie van bio-ethanol in een fabriek in Rotterdam.</p> <p><em>Foto: Roel Dijkstra</em> AkkerbouwAchtergrond

‘Goedkope olie geen bedreiging voor suikerprijs’

Een lage olieprijs heeft dit jaar nog geen gevolgen voor de suikerprijs. Dat komt omdat de Braziliaanse energiemaatschappij Petrobras het financieel moeilijk heeft. Daarnaast is de productiecapaciteit van de suikerproducenten een beperkende factor.

Dat schrijft suikeranalist Andy Duff van de Rabobank Food & Agribusiness Research and Advisory in een rapport over de suikermarkt. Suikerproducenten wereldwijd vrezen dat de lage olieprijs de suikerprijs omlaag duwt. Brazilië verwerkt ongeveer de helft van alle suikerriet tot ethanol, dat wordt gemengd door benzine. Goedkope aardolie drukt daardoor ook de ethanolprijs, waardoor het rendabeler wordt om riet om te zetten in suiker in plaats van ethanol. Brazilië is de grootste suikerexporteur in de wereld en heeft veel effect op de prijs.

Geen bedreiging voor suikerexporteurs wereldwijd

Zo’n vaart zal het niet lopen, verwacht Duff. “De prijs van geïmporteerde benzine is de laatste 6 maanden weliswaar lager dan de binnenlandse benzineprijs die de overheid berekent. Maar wij verwachten niet dat de regering de benzineprijs verder laat zakken, ook al blijft de olieprijs nog laag dit jaar. Het zou Petrobras, dat door de staat wordt gecontroleerd, in nog grotere financiële problemen brengen.”

Ook wordt de productiecapaciteit van suiker een beperkende factor, stelt Duff. “Er wordt geschat dat Centraal- en Zuid-Brazilië jaarlijks ongeveer 36 miljoen ton suiker kan produceren. De productie voor volgend seizoen wordt geraamd op 34 miljoen ton. Er is niet veel ruimte voor extra productie. Een lagere benzineprijs is slecht nieuws voor de ethanolproducenten in Brazilië, maar vormt geen bedreiging voor de suikerexporteurs in de rest van de wereld.”

Beheer
WP Admin