Den Ham, Erik Toeters Black Angus vleesvee.
fotografie Hans Prinsen RundveeFoto

Gestaag omschakelen van jongrosé naar Angus

Erik Toeters heeft zich als zesde vleesveehouder aangesloten bij de Wildhoeve Angus-keten. Hij zoekt een regionaler profiel voor de toekomst.

Meer fotoreportages bekijken? Check het overzicht Foto & Video

Sarien (35) en Erik (36) Toeters hebben in Den Ham (Ov.) een vleesveebedrijf. Erik heeft in maatschap met zijn vader Henk (65) 150 Angussen en 1.300 vleeskalveren. Toeters is nu sinds maart vorig jaar aangesloten bij de Wildhoeve Angus-keten. Pas toen begon hij Angussen af te mesten. Hij is aan het omschakelen.

Erik en zijn vader hebben twee bedrijfslocaties in Den Ham. Ze hebben altijd jongrosékalveren gehouden, maar die tak willen ze afbouwen. Toeters ziet meer toekomst in Angus en de Wildhoeve-keten. De reden: een herkenbaarder, regionaal profiel.

Van buitenaf gezien is de omschakeling niet eens zo groot. De eerste Angussen op het bedrijf staan in deze 45 jaar oude ligboxenstal. Hier zijn nu 100 van de 150 Angussen gehuisvest. De andere 50 staan op de tweede bedrijfslocatie. Op termijn wil Toeters qua bedrijfsomvang met de keten doorgroeien. Dan wil en kan hij 600 Angussen houden.

Een overzicht in de omgebouwde ligboxenstal. De Angussen staan in groepshokken van -afhankelijk van de leeftijd – 10 tot 7 dieren. In deze pioniersfase is de verscheidenheid in leeftijd nog groot. Nieuwe kalverkoppels zijn in deze fase klein. Er zijn daarom maar liefst 10 leeftijdsgroepen.

Hier is goed te zien dat de Angussen in een oude ligboxenstal zijn gehuisvest; roosters en voormalige ligboxen.

Toeters wil doorgroeien naar 600 Angussen. Dat zal ten koste gaan van jong rosé. Door om te schakelen, spreidt hij wel de bedrijfsrisico’s. Angus maakt straks 50% van zijn omzet uit. Een ander voordeel van die omschakeling: het vlees wordt straks regionaal in restaurants in Oost-Nederland afgezet.

Qua gezondheid heeft Toeters ook veel vertrouwen in de Angus. Hij verwacht sterkere kalveren en minder longproblemen.

De voerkosten en marges zijn in deze pioniersfase nog niet helemaal duidelijk. Feit is wel dat de dieren niet buiten komen. Dat betekent een energierijke basis met mais en later ook lijnzaad. Met krachtvoer hoeft Toeters qua energie minder te corrigeren.

Toeters heeft eind maart zijn eerste Angus laten slachten bij VIT’s in Oldenzaal (Ov.). Die noteerde een geslacht gewicht van 387 kg en een daggroei van 1,35 kg. Het is uiteraard nog niet representatief, maar het geeft volgens Toeters wel de potentie van het ras aan.

De Angussen lopen in de verbouwde stal deels op roosters en deels op een dichte vloer. Er is geen stro. Dat is ook geen verplichting vanuit de keten. De stal wordt overigens verder opgeknapt, de Angussen staan er nog relatief kort.

Zoals gezegd zijn de kalverkoppels in deze pioniersfase klein en zijn er veel leeftijdsgroepen. Dit zijn de jongste Angussen in de stal. Voor Toeters is het wachten op keten- én bedrijfsgroei. Zo kan hij straks tegelijkertijd 30 kalveren per keer ontvangen. Deze dieren komen nu al uit de buurt. Van een melkveebedrijf op 500 meter afstand; passend in de regionale visie van de keten.

De sobere, maar ruime Angus-hokken zijn voorzien van waterbakken.

In het laatste hok van de ligboxenstal staan ook een paar andere vleesrassen. Het geeft aan dat Toeters nog steeds in omschakeling is.

Achter de ligboxenstal bevindt zich deze vleeskalverstal uit 2007. Daar zijn nu nog 450 jong rosés gehuisvest, maar die zullen op termijn verdwijnen en plaatsmaken voor evenveel Angussen. Hier zal de echte groeistuip plaatsvinden.

Die rosékalveren staan in afmesthokken van 5 bij 4,5 meter. De hokken zijn bewust ruim opgezet voor als rosés toch eens langer dan 8 maanden blijven staan. Qua hokinrichting zijn weinig aanpassingen nodig. 450 Angussen kunnen hier gehuisvest worden, zegt Toeters.

Toch zal Toeters wel enkele aanpassingen gaan doen. Dat zal ‘m vooral in de lichtinval en ventilatie zitten. Dit kan optimaler.

Toeters blijft gewoon rosékalveren afmesten, maar Angus geeft hem net een wat ander perspectief, verwacht hij. “Iedere boer zoekt toch wat meer vrijheid en een concept waar je enthousiast van wordt en toekomst inziet.”

Reacties

Beheer
WP Admin