Partner
Foto: Koos van der Spek AkkerbouwPartner

Geef je gewas een topstart met microgranulaten van EasyStart

Een goede start van een gewas is van essentieel belang voor een goede en gezonde teelt. Maar minstens even belangrijk is het efficiënt omgaan met de voeding die je meegeeft. Door EasyStart van Compo Expert tijdens het zaaien of poten toe te dienen, spreken we van precisiebemesting.

Compo Expert is een bekende producent van speciale complex samengestelde minerale meststoffen, bodemverbeteraars en biostimulanten. In de landbouw is Compo Expert een belangrijke speler in de markt van microgranulaten met het EasyStart-assortiment. De meststoffen worden direct meegegeven tijdens het zaaien of poten. Dat gaat via een microgranulaatstrooier die is gemonteerd op de zaai-of pootmachine. Bovendien kan EasyStart door de bijzonder lage zoutindex in de directe nabijheid van het zaad of pootgoed worden gelegd. Daardoor komt de voeding daar te liggen waar die direct wordt benut door het kiemplantje.

Harry van het Hof, technisch adviseur van Compo Expert, ging op bezoek bij akkerbouwer Van Bragt in Almkerk (N.-Br). Hij sprak met Marc van Bragt over zijn ervaring met het gebruik van de EasyStart Microfast+BS met de formule 13-40-0. Compo Expert voegde aan deze meststof Bacillus subtilis (BS) toe. Die bodembacterie zorgt voor een sterk wortelgestel en mineraliseert het organische fosfaat in de bodem.

Gelijkmatigere opkomst en sterkere planten

Akkerbouwer Marc van Bragt in Almkerk gebruikt EasyStart Microfast+BS in zijn aardappelen en uien: “Ik constateerde een gelijkmatigere opkomst en sterkere planten.” - Foto: Compo Expert
Akkerbouwer Marc van Bragt in Almkerk gebruikt EasyStart Microfast+BS in zijn aardappelen en uien. – Foto: Compo Expert

Van Bragt: “Vier jaar geleden ben ik op advies van mijn toeleveringsbedrijf Alliance uit Nieuwkuijk gestart met het gebruik van de EasyStart Microfast+BS. De eerste teelten die ik ermee bemestte, waren aardappelen en uien. Ik constateerde een gelijkmatigere opkomst en sterkere planten. Die goede start resulteerde duidelijk in een hogere opbrengst van de aardappelen en de uien!” Hij vervolgt: “Na twee succesvolle jaren met EasyStart Microfast+BS in de aardappelen en uien besloot ik deze ook toe te dienen bij suikerbieten en cichorei. Ook hier zag ik in twee opeenvolgende teeltjaren een mooie gelijkmatige opkomst en een sterker gewas.”

Tevens geeft Van Bragt aan dat EasyStart een mooie fijne korrel is die niet stuift. Ook is de korrel goed te verwerken in de microgranulaatstrooier. “Vanwege de lage kostprijs per hectare van deze precisiebemesting ga ik zeker door met deze manier van bemesten.”

Compo Expert heeft ook andere formules in het assortiment: EasyStart NK+BS (17-0-16) en EasyStart Plus (18-14-5). Alle EasyStart formuleringen bevatten sporenelementen. Afhankelijk van de teelt wordt er 20 tot 30 kilo per hectare geadviseerd.

Kijk voor meer informatie op de website van Compo Expert. Of neem contact op met Harry van het Hof (technisch adviseur Nederland): Harry.vanhethof@compo-expert.com of 06-83 60 47 65


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin