AlgemeenAchtergrond

Gasprijs op laagste punt 2015

De gasprijzen zijn ten opzichte van vorige week nog wat verder doorgezakt. Dit werd enerzijds veroorzaakt door stijgende temperaturen en anderzijds door dalende olieprijzen.

Ze staan daarmee op het laagste punt in het jaar. In deze markt speelt het overheersende gevoel dat er ruim voldoende aanbod is. Ook dat er veel aanbod aan LNG-gas is, speelt een rol. De day ahead prijzen (dagmarkt) zijn 18,37 cent per kuub. Voor de lange termijn geldt als contractprijs voor 2016 18,50 cent per kuub en voor 2017 18,74 cent per kuub.

Elektriciteitsprijzen zakken

Op de elektriciteitsmarkt gebeurt eigenlijk niet zoveel. Daar staat wel druk op de prijs omdat de grondstoffen nog verder wegzakken: de steenkool- en gasprijzen zijn lager, waardoor de elektriciteitsprijzen ook kunnen doorzakken. De stroomprijs op elektrabeurs APX noteerde gisteren € 43,60 per MWh voor piekuren. Baseload 2016 is € 37,10 per MWh.

Olieprijs

De olieprijs is $47,88 per vat (159 liter) Brentolie. Marktanalist Remco Wiegmink van Nife-energieadvies geeft aan dat het zaak is om de Amerikaanse voorraden en productie in de gaten te houden, omdat die een stijgende trend heeft gehad. Het is de vraag of dat doorgaat, dat geeft een opwaartse druk op de olieprijs. In januari zagen we dit ook, toen liep het prijspeil op richting de $60 dollar per vat waardoor de productie al snel weer opliep.

De dieselprijs is volgens inkoopcollectief Farmers4all deze week 88,15 cent per liter, bij een afname van minimaal 1.000 liter, een stijging van 0,24 cent ten opzichte van vorige week.