De door Boerderij berekende RFC-melkprijs voor juni komt uit op € 55,97 per 100 kilo. - Foto: Martijn ter Horst RundveeNieuws

Garantieprijs FrieslandCampina stijgt door naar € 56,50

De melkprijs van Royal FrieslandCampina (RFC) stijgt in juni met € 4 tot maar liefst € 56,50 per 100 kilo melk.

Volgens de zuivelverwerker kan de melkprijs verder stijgen door hogere melkprijzen die in de afgelopen periode zijn uitbetaald door de referentiebedrijven in Duitsland, Denemarken, België en Nederland, waarop de garantieprijs van RFC is gebaseerd. Hierdoor voert FrieslandCampina een correctie door op de huidige melkprijs. Maar ook verwacht FrieslandCampina dat de referentiemelkprijzen zullen stijgen als gevolg van de achterblijvende mondiale aanvoer van boerderijmelk.

Historisch hoge melkprijs

De melkprijzen bereiken maand na maand historische records. De laatste keer dat de melkprijs boven € 45 uitkwam, was in 2013. Toen werd in november een melkprijs van € 46,56 door FrieslandCampina uitbetaald. In 2017 kwam de melkprijs nog drie maanden op € 41 per 100 kilo uit. Ondanks dit historisch hoge prijsniveau, blijft FrieslandCampina achter op Arla Foods. Arla verhoogde de melkprijs in juni zelfs met € 5 en voert de lijst van boerderijmelkprijs aan met € 56,92 per 100 kilo. De gemiddelde garantieprijs van FrieslandCampina komt tot en met juni uit op € 49 per 100 kilo. Vorig jaar lag dat niveau € 13 lager.

Voorlopig lijkt de melkprijs dit hoge niveau te kunnen handhaven. Er wordt, ondanks onzekerheden, gesproken over een vaste zuivelmarkt.

De door Boerderij berekende RFC-melkprijs voor juni komt uit op € 55,97 per 100 kilo. Deze basisprijs kan nog verhoogd worden met € 1,50 weidepremie en € 1,00 VLOG-premie of € 2,00 PlanetProof-toeslag. De maximale melkprijs kan daarom oplopen tot € 59,47 per 100 kilo. Deze prijzen zijn exclusief btw, bij een jaarproductie van 1,1 miljoen kilo melk per jaar en 5 cent bijdrage voor ZuivelNL is in mindering gebracht.

Beheer
WP Admin