Tegen de achtergrond van een dalende melkaanvoer in belangrijke melkproducerende landen zoals Frankrijk, Duitsland en Nederland, stijgen de melkprijzen gemakkelijk naar een hoger niveau. - Foto: Martijn ter Horst RundveeNieuws

FrieslandCampina verhoogt garantieprijs in december aanzienlijk

FrieslandCampina verhoogt de garantieprijs in december met maar liefst € 4,06 en komt uit op € 46,31 per 100 kilo melk.

FrieslandCampina meldt dat de hogere garantieprijs in december mede het resultaat is van een positieve correctie. Deze correctie is toegepast omdat de garantieprijs in de voorgaande periode te laag was ingeschat. Tevens verwacht het bedrijf dat referentiebedrijven hun melkprijs verder zullen verhogen als gevolg van de lage melkaanvoer en de gestegen vraag naar kaas in de Europese Unie.

Garantieprijs FrieslandCampina gemiddeld € 46,26

De gemiddelde melkprijs van FrieslandCampina over het hele jaar 2023 komt uit op € 46,26 per 100 kilo melk. In 2022 kwam die nog uit op € 55,19 per 100 kilo melk. De door Boerderij berekende basismelkprijs komt uit op € 45,71 per 100 kilo melk. De 5,5 cent per 100 kilo melk ten bate van ZuivelNL is hierop in mindering gebracht.

Lees verder onder de grafiek

Stijging biologische melkprijs

De biologische melkprijs van FrieslandCampina stijgt iets minder, maar toch nog € 2,27 tot € 56,02 per 100 kilo melk in december. FrieslandCamopina neemt in de verhoging, zoals het bedrijf het zelf noemt, een positieve afronding mee. Ook voorziet de verwerker voor de biologische melkprijzen een verhoging als gevolg van een hogere marktvraag bij referentiebedrijven. De gemiddelde garantieprijs voor biologische boerderijmelk kwam in 2023 uit op € 57,81. In vergelijking met vorig jaar is dat € 1,66 per 100 kilo melk minder.

Vaste zuivelmarkt

De zuivelmarkt is vast met hoge prijzen voor vloeibare producten room en mageremelkconcentraat. Bij vaste producten blijft kaas een stevig prijsniveau vasthouden. Boter en poeders blijven wat prijs betreft achter, maar door een kleine productie in de afgelopen tijd stegen ook deze prijzen. Met dat tegen een achtergrond van dalende melkaanvoer in de belangrijke melkproducerende lidstaten Frankrijk, Duitsland en Nederland, lijken melkprijzen makkelijk te stijgen naar een hoger niveau. De genoemde bedragen zijn exclusief btw.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin