FrieslandCampina start uitbreiding wei-verwerking
FrieslandCampina is na jaren van voorbereiding officieel gestart met de uitbreiding van zijn wei-verwerkingscapaciteit in Workum en Gerkesklooster.
De wei die overblijft na het stremmen van de melk bij de productie van kaas bevat hoogwaardige eiwitten die worden geconcentreerd en verwerkt tot producten zoals wei-proteïneconcentraat. Deze ingrediënten worden bijvoorbeeld gebruikt in sport- en medische voeding vanwege hun voedingswaarde en snelle opneembaarheid door het lichaam.
In Workum investeert FrieslandCampina €30 miljoen om vanaf 2026 alle wei van de kaasfabriek te kunnen verwerken tot hoogwaardige wei-ingrediënten. Ook wordt een 50 jaar oude gasgestookte verdampingsinstallatie vervangen door duurzame filtratie-installaties. Deze nieuwe installatie zal jaarlijks zorgen voor een besparing van 6.800 ton CO2 en 350.000 m³ drinkwater, wat overeenkomt met het jaarlijkse waterverbruik van 22.000 huishoudens.
Aanleg nieuwe melkontvangst
In Gerkesklooster vindt naast de optimalisatie van de verwerking van wei voor kindervoeding de aanleg van een nieuwe melkontvangst plaats. Hier gaat het om een totale investering van €20 miljoen. Vanaf eind 2025 is er daardoor meer hoogwaardige wei geschikt voor verwerking als ingrediënt voor de productie van kindervoeding in de fabriek in Borculo. De nieuwe melkontvangst, die het mogelijk maakt om meer water te hergebruiken, wordt naar verwachting halverwege 2026 in gebruik genomen.