Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

FrieslandCampina mikt op nieuwe productiebeperking, vanwege fosfaat

FrieslandCampina stimuleert de leden om de melkaanvoer te beperken, met als hoofddoel om minder fosfaat te produceren. Vanaf 1 oktober tot en met 31 maart kunnen ze 10 cent per kilo minder geleverde melk beuren, met een minimum van 2.000 en een maximum van 40.000 kilo.

Het besluit van de coöperatie is zaterdagmorgen besproken met alle districtsbestuurders en die hebben daarmee ingestemd.

Met de stap hoopt FrieslandCampina meer ‘body’ te geven aan de ‘Hogan-regeling’ van de Europese Unie, die ook binnenkort start. Na de jaarwisseling kan een deel van de €23 miljoen nationaal te verdelen EU-geld de bijdrage van FrieslandCampina aanvullen, hoopt de coöperatie.

FrieslandCampina wil ‘vaart maken met fosfaatreductie en signaal afgeven’

Doel van de regeling is ‘vaart te maken met de fosfaatreductie en zo ook een en een signaal af te geven’, aldus FrieslandCampina-voorzitter Piet Boer. “We zitten al ongeveer een jaar boven onze fosfaatreferentie en willen koste wat kost voorkomen dat we de derogatie (van de Nitraatrichtlijn) verliezen.”

Andere NZO-leden zijn geïnformeerd, doen niet mee

Vrijdagmiddag heeft FrieslandCampina de andere leden van de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) geïnformeerd. Die doen echter niet mee. Volgens Boer mag afstemming over productievermindering overigens ook niet.

De andere NZO-leden doen niet mee. Afstemming over productievermindering ‘mag overigens ook niet’, aldus FrieslandCampina.

De regeling moet los worden gezien van de ‘2-cent regeling’ van eind vorig jaar-begin dit jaar. Toen werden boeren gestimuleerd minder melk te leveren omdat FrieslandCampina onvoldoende verwerkingscapaciteit had.

FrieslandCampina trekt €15 miljoen uit voor de regeling

FrieslandCampina trekt een bedrag van in totaal €15 miljoen uit voor de regeling. Daarmee kan in totaal 150 miljoen kilo melkproductie worden verminderd. Als referetieperiode geldt het tijdvak van 20 augustus tot en met 17 september. Wie dat heel ongunstig uitkomt, mag een andere (aangegeven) referentieperiode kiezen

Beheer
WP Admin