Ook oraal toegediend lijkt het Franse vaccin goed te werken. Dat maakt inzet bij wilde zwijnen mogelijk. - Foto: Canva VarkensNieuws

Fransen boeken vaccinsucces met verzwakt AVP-virus

Een Frans laboratorium ontwikkelde een AVP-vaccin op basis van verzwakt virus. Varkens vertonen weinig symptomen en blijven beschermd.

Een laboratorium van de Franse overheidsinstantie Anses meldt veelbelovende resultaten met een vaccin tegen Afrikaanse varkenspest (AVP) op basis van verzwakt virus. Dit meldt PigProgress.

Milde symptomen met verzwakt AVP-vaccin

Het laboratorium ontdekte tijdens proeven met de in Europa rondgaande Georgia 2007/1-stam een hiervan afgeleide verzwakte stam. Deze stam veroorzaakt slechts lichte koorts bij geïnfecteerde dieren, terwijl infectie met de Georgia-stam normaal in 100% van de gevallen dodelijk is.

Bij verder onderzoek bleek dat varkens die met de verzwakte virusstam werden geïnfecteerd, slechts milde symptomen vertoonden. Geïnfecteerde varkens ontwikkelden een immuunrespons waardoor ze na twee weken zonder symptomen een infectie met het AVP-virus konden doorstaan.

Het ontwikkelde vaccin kan zowel intramusculair als oraal worden toegediend. Dat laatste biedt mogelijkheden voor de bestrijding van AVP onder wilde zwijnen.

Productie AVP-vaccin op grote schaal mogelijk

Inmiddels zijn de onderzoekers in staat het verzwakte virus in vitro te vermenigvuldigen. Zo kan het vaccin op grote schaal worden geproduceerd. Bijkomend voordeel is dat de op deze manier geproduceerde virusstam minder symptomen geeft dan het oorspronkelijke verzwakte virus, maar nog steeds effectief is. Er lopen nog onderzoeken om na te gaan of deze verzwakte stam niet tussen dieren overdraagbaar is of opnieuw virulent wordt. Ook wordt beoordeeld of het vaccin voorkómt dat gevaccineerde dieren bij blootstelling aan het AVP-virus, het virus opnieuw overdragen.

Volgens de onderzoekers is het een groot voordeel dat het vaccin niet met genetische manipulatie is geproduceerd. Zo is het gemakkelijker om toestemming te krijgen voor gebruik bij wilde zwijnen.


Nieuwsbrief varkenshouderij

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de varkenshouderij.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin