De haven in het Franse Rouen waarvandaan veel graan wordt geëxporteerd. Foto: ANP AlgemeenNieuws

Franse agri-export boekt €9,4 miljard overschot

Het overschot op de Franse handelsbalans voor agri-foodproducten is vorig jaar uitgekomen op €9,4 miljard. Hoewel de export in het begin van het jaar wat achterbleef, is het overschot uiteindelijk €267 miljoen hoger dan over 2014.

Dat hogere overschot is geheel te danken aan de export naar derde landen die €2,1 miljard hoger uitviel. Frankrijk kon vooral veel gerst uitvoeren naar China en ook de uitvoer van mais naar verschillende afnemers lag op een hoger peil. De buitenlandse afname van tarwe viel echter €212 miljoen minder hoog uit dan in het recordjaar 2014.

Verder namen China en de Verenigde Staten ook flink meer wijn en champagne af. De invoer uit de rest van de wereld lag €800 miljoen hoger, waardoor de derde landen €1,3 miljard extra aan het overschot bijdroegen.

Meer granen ingevoerd

Met de andere EU-landen houdt Frankrijk nog altijd wel een handelsoverschot van €2,9 miljard, maar dat is toch €1 miljard minder dan in 2014. Tegenover een toename van de export met €200 miljoen stond een groei van de invoer vanuit de EU met €1,2 miljard.

De toename van de invoer komt voor de helft voor rekening van ruwe grondstoffen zoals granen en voor de andere helft voor bewerkte producten. De Fransen voerden afgelopen jaar vooral meer groente en fruit uit de rest van de EU in. Wat de uitvoer betreft, liep vooral de handel in varkensvlees, kaas en andere zuivelproducten naar de EU-buren terug.

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin